מתי עושים ניתוח קטרקט?

קטרקט (ירוד), הוא מצב בו עדשת העין הטבעית הופכת עכורה, באופן שפוגע בהדרגה בחדות הראייה ובאיכות החיים. מדובר בתהליך שכיח מאד, במיוחד בקרב בני 60 ומעלה והוא חלק טבעי מהזדקנות העין. עם זאת, ישנם מספר גורמים כגון חשיפה לשמש, עישון, שימוש ממושך בסטרואידים ומחלות רקע שונות, אשר יכולים להאיץ התפתחות של קטרקט.

הסימנים לקטרקט הם ראיה מטושטשת, פגיעה בחדות התמונה וקושי להבחין בפרטים ובצבעים. כיום לא ניתן לטפל במחלה באופן שמרני, אלא באמצעות ניתוח קטרקט, שבו מסירים את עדשת העין העכורה ומחליפים אותה בעדשה מלאכותית צלולה, שמשפרת משמעותית את הראייה.

ניתוח להסרת הקטרקט נחשב כיום לאחת מהפרוצדורות הבטוחות והיעילות ביותר ברפואת העיניים, אך מטבע הדברים לעתים מתעוררת השאלה – מהו העיתוי הנכון לביצוע הניתוח? האם עדיף לחכות עד אשר הראיה מתדרדרת, או לעבור את הניתוח כבר בשלבים המוקדמים של המחלה? התשובה לכך היא כמובן אישית אבל ישנן כמה סוגיות שכדאי לבדוק, כדי להגיע להחלטה מושכלת.

האם הקטרקט פוגע לי באיכות החיים?

ההחלטה לעבור ניתוח קטרקט אינה מתבססת רק על מספרים או בדיקות, אלא כרוכה במגוון שיקולים אינדיבידואליים. ראשית – הקטרקט משפיע באופן שונה על אנשים שונים. קטרקט בדרגה קלה אצל אדם אחד עשוי להיות כמעט לא מורגש, בעוד שאצל אחר – להשפיע משמעותית על היכולת לנהוג, לקרוא, לעבוד מול מחשב או לזהות פנים. שנית – אורח החיים, העיסוק והתחביבים השונים מאדם לאדם, מובילים לכך שכל אחד ירגיש את הפגיעה בראיה במידה אחרת ויתייחס למצבו בהתאם. לכן, המבחן העיקרי הוא עד כמה הקטרקט משפיע בפועל על התפקוד היומיומי והעצמאות.

מהם הסימנים שמעידים כי הקטרקט מפריע לתפקוד?

  • ראייה מטושטשת או כהה
  • סנוור בנהיגה, במיוחד בלילה
  • צורך בתאורה חזקה יותר לקריאה
  • צורך בהחלפת משקפיים בתדירות גבוהה
  • ירידה בראיית צבעים או קונטרסט

אם אתם מזדהים עם אחד או יותר מהמצבים הללו – מומלץ לשקול ניתוח קטרקט.

קטרקט – פגיעה ממשית בביטחון האישי

מעבר לתסמינים הכתובים לעיל, לקטרקט יכולה להיות השפעה דרמטית על התפקוד הקוגניטיבי והתחושה הרגשית, בעיקר בגיל המבוגר. אנשים מבוגרים אשר מאבדים את חדות הראייה, עלולים להימנע מפעילויות, להסתגר בבית ואף לפתח דיכאון. זאת בשל הפגיעה בעצמאות ובתחושת המסוגלות, אשר מפחיתה את המוטיבציה לנהל קשרים ופעילויות חברתיות. ע"פ מחקרים, דיכאון בגיל המבוגר וירידה בפעילות החברתית הם גורמי סיכון לירידה קוגניטיבית והתפתחות דמנציה. יתרה מכך, ראיה מטושטשת היא גורם סיכון משמעותי לנפילות בגיל המבוגר וחשוב לנסות למנוע זאת.

למה לא לדחות את הניתוח?

מעבר לסיבות לעיל, חשוב לזכור כי הקטרקט הולך ומחמיר עם הזמן. בעבר, הרופאים היו ממליצים להמתין עד שהראייה תדעך ותדרדר, אבל כיום ברור שאין בכך יתרון, אלא להיפך. ככל שמבצעים את הניתוח בשלב מוקדם יותר, כאשר כבר ישנם תסמינים אבל הקטרקט לא מתקדם מדי, כך צריך להשקיע פחות אנרגיה במהלך הניתוח, התהליך קל יותר, השיקום מהיר יותר והסיכון לסיבוכים נמוך יותר.

ניתוח קטרקט – הזדמנות לראיה טובה יותר

אחד היתרונות הבולטים בניתוח קטרקט בעידן המודרני, הוא האפשרות לשפר את הראייה ולהפחית את הצורך במשקפיים. במסגרת הניתוח ניתן להשתיל עדשות פרימיום מתקדמות, המאפשרות את תיקון הראיה ושיפורה בהשוואה לעבר.

סוגי עדשות בניתוח קטרקט

  1. עדשות מולטיפוקאליות – עדשות המאפשרות ראיה לטווח קרוב ורחוק ומפחיתות את הצורך במשקפיים לאחר הניתוח.
  2. עדשות טוריות – לתיקון אסטיגמציה, עיוות בקרנית, לצורך ראיה טובה וממוקדת יותר.

מהו התהליך לאחר קבלת ההחלטה?

השלב הראשון כאשר שוקלים ניתוח קטרקט, הוא התייעצות עם רופא עיניים מומחה לניתוחי קטרקט וביצוע מספר בדיקות.

בדיקות לפני ניתוח קטרקט

  • בדיקת ראייה מלאה  – לבדיקת חדות הראייה ולשלילת גורמים אחרים לירידה בראייה (כמו גלאוקומה או ניוון רשתית).
  • בדיקת רופא עיניים –  לאחר הרחבת אישונים, מבצעים בדיקה לאבחון דרגת העכירות בעדשה ומצב הרשתית.
  • בדיקת דימות של העין - למדידת אורך העין ונתונים נוספים לצורך בחירת העדשה המלאכותית שתושתל במהלך הניתוח.
  • בדיקת קרנית –  לבחינת קימורים ועיוותים בקרנית, על מנת לאתר האם קיים צילינדר (אסטיגמציה).

תהליך הבדיקה כולו מאפשר לרופא לבחור יחד אתכם את סוג העדשה המתאימה ביותר לצרכים האישיים שלכם ולהמליץ על העיתוי האידיאלי לביצוע הניתוח. חשוב לקבוע את הניתוח במועד שיאפשר לכם החלמה רגועה ומיטבית בימים שלאחר הניתוח, עד להתייצבות הראייה וחזרה לשגרה.

לסיכום, המועד המתאים לעבור ניתוח קטרקט הוא לא רק כשהראייה "כבר לא מאפשרת לתפקד", אלא כשיש סימנים לכך שהיא מתחילה להפריע – גם אם בצורה הדרגתית. רופא העיניים יוכל לעזור לכם להחליט מהו הזמן מתאים, לאחר בדיקה מקיפה והתאמה אישית של אפשרויות הטיפול.

 

ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מנתח, מומחה קטרקט ורשתית מקבל את מטופלי קופת החולים מכבי במסגרת שירותי רפואת מומחים ובאופן פרטי. ניתן לקבוע פגישת ייעוץ דרך דף יצירת הקשר באתר.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

איש מבוגר עם קטרקט בודק מתי לעשות ניתוח קטרקט
תוכן עניינים

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ?

נשמח לתת לכם מענה מקצועי,
חייגו עכשיו:

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..
דילוג לתוכן