משיכה ויטראו מקולרית

במשיכה ויטראו-מקולרית, הזגוגית (vitreous) אותו ג'ל שממלא את העין נצמד בחוזקה למרכז הראייה (המקולה) ומושך אותו. ההיצמדות גורמת למתיחה ועיוות של המקולה, מה שעלול להוביל לטשטוש וסילוף בראייה המרכזית. בנוסף, המשיכה המתמשכת עלולה להוביל להיווצרות חור במקולה. הטיפול תלוי בחומרת המשיכה, ובמקרים מתקדמים מצריך אף ניתוח.

תוכן עניינים

מהם הגורמים למשיכה ויטראו מקולרית?

התהליך המוביל למשיכה ויטראו-מקולרית מתחיל בשינויים טבעיים המתרחשים בעין עם הגיל. הזגוגית, אותו ג'ל שקוף הממלא את חלל העין, עוברת תהליך של התנזלות והתכווצות. בתהליך תקין, הזגוגית מתנתקת בהדרגה מהרשתית במה שמכונה "היפרדות זגוגית אחורית". אולם, כפי שאני מסביר למטופליי, לעתים ההיפרדות אינה מושלמת - הזגוגית נשארת דבוקה למקולה וגורמת למשיכה מתמדת.

על פי נתוני האקדמיה האמריקאית לאופתלמולוגיה, הסיכון למצב זה גבוה יותר ככל שעולה הגיל. הסיכון גבוה קצת יותר בנשים לאחר גיל המעבר, אולי בשל שינויים הורמונליים המשפיעים על מבנה הזגוגית. גורמי סיכון נוספים כוללים קוצר ראייה חמור, סוכרת, וחסימות בכלי הדם של הרשתית.

תסמינים למשיכה ויטראו מקולרית

משיכה ויטראו-מקולרית יכולה להתבטא במגוון תסמינים. התסמין הנפוץ ביותר הוא עיוות בראייה המרכזית, כאשר קווים ישרים נראים גליים או מעוקמים ברפואית מצב זה נקרא מטמורפופסיה. חלק מהמטופלים מדווחים על טשטוש בראייה, ואחרים מתארים תחושה כי העצמים נראים קטנים מכפי שהם במציאות (מיקרופסיה).

חלק מהמטופלים מתארים גם הבזקי אור בשדה הראייה. חשוב לציין כי התסמינים יכולים להתפתח בהדרגה ולהיות עדינים בתחילתם. במקרים מסוימים, אדם עשוי לחוות עיוות בתמונה מבלי שתהיה בהכרח ירידה בחדות הראייה.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

מתי יש לגשת לרופא

אני ממליץ לפנות לבדיקה מיידית במקרה של שינוי פתאומי בראייה. על פי הנחיות האקדמיה האמריקאית לאופתלמולוגיה, יש להגיע לבדיקה מהירה בכל שינוי במרכז הראיה. בנוסף אני מדגיש בפני מטופלים לפנות לבדיקה במקרים הבאים: הופעה פתאומית של הבזקי אור בשדה הראייה, הופעת "וילון" או "צל", עלייה פתאומית בכמות ה"זבובונים" או שינוי בגודלם.

חלק מהתסמינים הנ"ל עלולים להעיד על היפרדות רשתית, שהיא מצב חירום רפואי. טיפול מהיר, בתוך שעות או ימים ספורים, יכול למנוע אובדן ראייה קבוע. לכן אני ממליץ למטופליי לא להמתין או "לראות אם זה יעבור" - עדיף תמיד להיבדק ולהיות בטוחים.

ביצוע ניתוח ויטרקטומיה על ידי דוקטור אפרים ברקו למטופל עם משיכה ויטראו מקולרית

אבחון משיכה ויטראו מקולרית

אבחון משיכה ויטראו-מקולרית מתבצע באמצעות מספר בדיקות מתקדמות. הבדיקה העיקרית והחשובה ביותר היא טומוגרפיה אופטית ממוחשבת (OCT), טכנולוגיה המאפשרת לי לראות את שכבות הרשתית ברזולוציה גבוהה מאוד, ללא צורך במגע עם העין. 

במרפאתי, אני משתמש ב-OCT מהמתקדמים ביותר על מנת לזהות את המבנה המדויק של החיבור בין הזגוגית למקולה ולהעריך את מידת המשיכה. בדיקה זו מאפשרת לי לראות בצורה המדוייקת ביותר שינויים מזעריים בעובי ובמבנה הרשתית, ולעקוב אחר התקדמות המחלה לאורך זמן.

לעיתים אני משתמש גם בבדיקת OCT ANGIO הנמצאת במרפאתי. בדיקה זו מאפשרת לי לזהות את מבנה כלי הדם סביב מרכז הראיה ועל פגיעות אפשריות באספקת הדם לרשתית.

טיפול במשיכה ויטראו מקולרית

בתור מנתח רשתית מומחה, אני מתאים את הטיפול במשיכה ויטראו-מקולרית באופן אישי לכל מטופל. על פי הקווים המנחים העדכניים ביותר, ישנן ארבע אפשרויות טיפול מרכזיות, וההחלטה ביניהן מתבססת על חומרת המצב והשפעתו על איכות החיים של המטופל.

במקרים בהם התסמינים קלים ואינם משפיעים משמעותית על תפקוד יומיומי, אנו עשויים להסתפק במעקב תקופתי. על פי נתוני האגודה האמריקאית למחלות רשתית, בחלק מהמקרים המצב עשוי להשתפר מעצמו.

כאשר נדרשת התערבות, האפשרות הראשונה היא ניתוח ויטרקטומיה - הסרה של הזגוגית והחלפתה בתמיסה מיוחדת. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ומאפשר שחרור המשיכה על המקולה. אפשרות נוספת היא הזרקת בועת גז קטנה לעין במרפאה, ולאחריה המטופל מתבקש להביט כלפי מטה מספר פעמים בשעה למשך יום-יומיים. בועת הגז עוזרת לשחרר את ההדבקות בין הזגוגית למקולה.

קיימת גם אפשרות של הזרקה חד-פעמית של תרופה מיוחדת הפועלת להמסת החיבור בין הזגוגית למקולה. טיפול זה מתאים למקרים נבחרים בלבד.

על פי המחקרים המובילים בתחום, רוב המטופלים שומרים על ראייה טובה בעין המטופלת, גם אם נדרש טיפול.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

שאלות נפוצות בנוגע למשיכה ויטראו מקולרית

האם המחלה תגרום לאובדן ראייה?

משיכה ויטראו-מקולרית היא מחלה שניתנת לטיפול יעיל, במיוחד כאשר מאובחנת בשלב מוקדם. על פי האקדמיה האמריקאית לאופתלמולוגיה, רוב המטופלים המקבלים טיפול מתאים שומרים על ראייה טובה. עם זאת, חשוב להדגיש שטיפול מוקדם משפר משמעותית את הסיכוי לתוצאה טובה.

בעוד שלא ניתן למנוע לחלוטין את הופעת המחלה, שכן היא קשורה לתהליכי הזדקנות טבעיים של העין ולגנטיקה, ישנם צעדים שיכולים להפחית את הסיכון. אני ממליץ למטופליי על בדיקות עיניים תקופתיות, במיוחד אם הם בקבוצת סיכון. חשוב לשלב בבדיקות תקופתיות אלו גם צילום OCT, בדיקה שמאבחנת שינויים עדינים ביותר (במיקרונים) המערבים את מרכז הראיה. כמו כן, חשוב לאזן מחלות רקע כמו סוכרת ולחץ דם גבוה.

בהתבסס על הנחיות האגודה האמריקאית למחלות רשתית, חשוב להבין שההחלמה מטיפול במשיכה ויטראו-מקולרית היא הדרגתית. במקרה של ניתוח, יש להשתמש בטיפות עיניים למשך מספר שבועות. במקרה שהטיפול מערב הזרקת גז לעין יש להיות מודעים שאסור לטוס כל זמן שבועת הגז נמצאת בעין (מספר שבועות).

במידה והתפתחו נזקים משמעותיים בכלי הדם ברשתית לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו אך טיפולים מתקדמים כמו הזרקות תוך עיניות, טיפולי לייזר ואו ניתוחים יכולים לשקם את הראיה ולמנוע הידרדרות נוספת.

ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה רשתית. מטפל במשיכה ויטראו מקולרית במבוטחי מכבי או באופן פרטי.

לחצו למידע נוסף אודות ד"ר אפרים ברקו.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

ד"ר אפרים ברקו, מומחה רשתית וקטרקט
ד"ר אפרים ברקו

רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט ורשתית

יכול לעניין אותך גם..
fav
דילוג לתוכן