ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט הינו הליך רפואי קצר בו הרופא המנתח מסיר את עדשת העין העכורה ומחליף אותה בעדשה מלאכותית שקופה. ביצוע ההליך מתרחש כאשר המטופל מרגיש שישנה הפרעה מהותית לשגרה היומיומית שלו. ההליך מתבצע לרוב תחת הרדמה מקומית ומטרתו שיפור חדות ואיכות הראייה של המטופל והינו בעל אחוזי הצלחה והחלמה גבוהים מאוד.

מדובר בניתוח הנפוץ ביותר בישראל ובעולם: כ-60 אלף ישראלים מבצעים אותו מדי שנה ומספר זה נמצא בעליה מתמדת. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ואורך כ- 15-20 דקות. בשיטה הרווחת כיום (פאקואמולסיפיקציה), מבוצע חתך זעיר בקרנית - עד כדי כך זעיר, שהוא נסגר מעצמו. דרך החתך הזעיר מוחדר מכשיר אולטרה-סאונד, המרסק את העדשה עם הקטרקט ושואב אותה. בטכנולוגיה החדשנית ביותר, חלק משלבי הניתוח מבוצעים באמצעות לייזר, לשם השגת דיוק מרבי.

בשלב הסופי בניתוח מושתלת עדשה מלאכותית המותאמת במיוחד למטופל, כך שלרוב המטופל לא יזדקק למשקפיים. קיימים מספר סוגי עדשות מלאכותיות: חד-מוקדיות (מונופוקאליות), מולטיפוקליות וטוריות, המותאמות לצרכי המטופל. ההחלמה מהניתוח היא מהירה ורוב המטופלים חווים שיפור בראייה תוך ימים ספורים. הניתוח מאפשר שיפור משמעותי באיכות הראייה של המטופלים.

תמונה של ביצוע ניתוח קטרקט
תוכן עניינים
נגן וידאו אודות ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה ומנתח קטרקט ורשתית מסביר על ניתוח קטרקט

מה נדרש לבדוק לפני שעוברים ניתוח קטרקט?

  בדיקת עיניים מקיפה:


בדיקה זו היא הבסיס לתהליך האבחון, וכוללת בדיקת חדות ראייה באמצעות לוח סנלן, בדיקת לחץ תוך-עיני, והערכה מעמיקה של מצב העדשה (קטרקט), קרקעית העין, עצב הראיה, מרכז הראיה (המקולה) והרשתית ההיקפית.

  בדיקת ביומטריה:


מבוצעת באמצעות אולטרסאונד או בשיטה אופטית ומטרתה למדוד באופן מדויק את אורך העין וקמירות הקרנית. מדידות אלו חיוניות לחישוב העוצמה המדויקת של העדשה המלאכותית שתושתל במהלך ניתוח הקטרקט.

  טופוגרפיה קרנית:


בבדיקה זו יוצרים מעין "מפה" של החלק הקדמי והשקוף של העין (הקרנית). כך הרופא יכול לבחון אם ישנם אי-סדירויות בצורת הקרנית לדוגמה: צילינדר (אסטיגמציה) או בלט קרנית (קרטוקונוס). מידע זה חשוב על מנת לתכנן היכן בדיוק לבצע את החתכים הקטנים בזמן הניתוח, סוג העדשה המושתלת ולבסוף להגיע לתוצאה הראייתית הטובה ביותר.

  הערכה רפואית כללית:


בודקת מחלות רקע שעלולות להשפיע על הניתוח או על ההחלמה, עם דגש על מחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם או הפרעות קרישה.

  בדיקות דם וא.ק.ג:


נדרשת לרוב רק במקרים של צורך בהרדמה כללית.

  הערכת רשתית:


הערכת רשתית מהווה חלק מבדיקת העיניים. בדיקה זו נעשית לאחר טפטוף של טיפות הרחבה. לעיתים יש צורך בבדיקות משלימות כמו צילום OCT לצורך זיהוי מחלות כמו בצקת כתוצאה מרטינופתיה סוכרתית או ניוון מקולרי.

  בדיקת OCT:


מספקת תמונות חתך ברזולוציה גבוהה ביותר (של מקרונים) של הרשתית והמקולה, בדרך זו ניתן לזהות באופן מדויק בצקות, צלקות או שינויים מבניים ברשתית. ובכך ללמוד על פוטנציאל הראייה של המטופל.

כל אחת מהבדיקות הללו תורמת מידע חיוני לתכנון הניתוח ולהערכת התועלת והסיכונים הצפויים בניתוח, מה שמאפשר לי לבחור את הגישה הטיפולית המיטבית. את היקף הבדיקות אני קובע בהתאם לגיל המטופל, מצב בריאותו, הרצונות והצרכים של המטופל. כל הנ"ל משפיעים על סוג העדשה המתוכננת להשתלה.

דוקטור ברקו מבצע ניתוח קטרקט

ההכנה לניתוח

ההכנה לניתוח קטרקט חיונית להבטחת תוצאות מיטביות ומזעור סיכונים. על פי רוב, אין להפסיק את נטילת התרופות הקבועות של המטופל.

יום לפני הניתוח, מומלץ להתרחץ היטב ולהימנע משימוש באיפור או קרמים באזור העיניים. רוב ניתוחי הקטרקט מבוצעים בהרדמה מקומית ולכן אין צורך בצום. במידה והניתוח מבוצע בהרדמה כללית יש להגיע בצום של כ-6 שעות (אלא אם קיבלתם הנחיה אחרת), ולבוא עם מלווה שיסיע אתכם הביתה לאחר ההליך.

לפני הניתוח, תקבלו טיפות להרחבת האישונים וטיפות אלחוש. על הצוות הרפואי לוודא שכל הבדיקות הנדרשות בוצעו ושאתם מוכנים להליך. חשוב שתדווחו לרופא המנתח על כל שינוי במצבכם הבריאותי או על חששות שיש לכם. בשלב זה תוכלו לבקש מהצוות או הרופא תרופת הרגעה, שיכולה בהחלט להקל עליכם בזמן הניתוח.

זכרו להביא אתכם את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, כולל תוצאות בדיקות קודמות ורשימת התרופות שאתם נוטלים. הכנה נכונה תסייע לכם להגיע רגועים ומוכנים לניתוח, מה שיתרום להצלחתו.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

מהלך הניתוח

ניתוח קטרקט (Cataract Surgery) הוא הליך מדויק ויעיל. הניתוח נמשך בדרך כלל כ-15-20 דקות, משך זה יכול להשתנות בהתאם למורכבות הניתוח. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, באמצעות טיפות עיניים, כאשר במהלך הניתוח מוסיפים חומר הרדמה על העין ובתוכה.

הרופא מתחיל ביצירת חתך זעיר בקרנית, בגודל של כ-2.2-2.4 מ"מ. דרך חתך זה, מוחדר מכשיר פאקואמולסיפיקציה המפעיל גלי אולטרה-סאונד לריסוק העדשה העכורה. החלקיקים המרוסקים נשאבים בו-זמנית. בשלב זה תשמעו קולות נמוכים המופקים ע"י המכשיר. אל דאגה, אלו קולות נעימים שלא יפריעו ולא יבהילו אתכם.

לאחר הסרת העדשה העכורה, מוחדרת עדשה מלאכותית מקופלת דרך אותו חתך זעיר. העדשה נפתחת ומתפרשת למקומה בתוך קופסית העדשה המקורית.

בסיום הניתוח, החתך הזעיר בדרך כלל נסגר מעצמו ללא צורך בתפרים. בשלב האחרון בניתוח אני מזריק למטופלים אנטיביוטיקה למניעת זיהומים. לאחר הניתוח, הצוות הרפואי מעביר את המטופל לחדר התאוששות.

שלבים בביצוע של ניתוח קטרקט

כמה זמן לוקח ניתוח קטרקט?

ניתוח קטרקט הוא הליך קצר יחסית. באופן טיפוסי, הניתוח נמשך בין 15 ל-20 דקות לכל עין. עם זאת, חשוב לזכור שזמן זה מתייחס רק להליך הכירורגי עצמו.

המטופלים צריכים להקדיש זמן נוסף להכנות לפני הניתוח ולהתאוששות אחריו. בדרך כלל, מטופלים מתבקשים להגיע כשעה עד שעתיים לפני הניתוח לצורך הכנות, כולל הרחבת אישונים והרדמה מקומית. לאחר הניתוח, נדרש זמן התאוששות של כרבע שעה נוספת. בסך הכל, רוב המטופלים יכולים לצפות לשהות של כ-3-4 שעות במרכז הרפואי ביום הניתוח.

עין רגילה ועין עם קטרקט

הנחיות אחרי ניתוח קטרקט

חשוב לפעול לפי הנחיות הרופא לקידום החלמה מיטבית. יש להשתמש בטיפות העיניים כפי שנרשם - בדרך כלל טיפות אלו כוללות אנטיביוטיקה וסטרואידים על מנת למנוע זיהומים או דלקת מקומית. נטילת טיפות אלו חשובה מאוד להצלחת ההליך ולמניעת סיבוכים.

בתום הניתוח מונח מגן עין שקוף על העין. מטרת מגן העין היא למנוע נגיעה בלי כוונה בעין, במיוחד בלילה. מגן זה לא מגן מפני זיהומים.
ההמלצה לשימוש במגן עין בזמן השינה מומלצת בדרך כלל למשך הלילה הראשון, משך זה משתנה מרופא לרופא. חשוב להימנע משפשוף או לחץ על העין.

כאשר מושתלת עדשה טורית לעין מומלץ להימנע מפעילות מאומצת, מהרמת משאות כבדים, ומטלטול של הראש ב48 שעות הראשונות.

מומלץ להימנע משחייה או שימוש בג'קוזי למשך שבועיים, ובמקרים מסוימים אף לתקופה ארוכה יותר לפי הנחיית הרופא. בעת שהייה בחוץ, הרכיבו משקפי שמש להגנה מאור חזק.
לגבי נהיגה, לפי החוק, יום לאחר הניתוח ניתן לנהוג במידה וחדות הראיה של העין השניה (שלא נותחה) טובה. מומלץ להימנע מנהיגה עד לקבלת אישור מהרופא, בדרך כלל יום-יומיים לאחר הניתוח, אך זמן זה עשוי להשתנות בהתאם להתקדמות ההחלמה האישית.

חשוב להגיע לכל ביקורות המעקב כפי שנקבע על ידי הרופא. מעקב זה מאפשר לוודא שההחלמה מתקדמת כראוי ולטפל בכל בעיה מוקדם ככל האפשר.

ניתוח קטרקט החלמה

תהליך ההחלמה מניתוח קטרקט הוא בדרך כלל מהיר ונוח. רוב המטופלים חווים שיפור בראייה כבר ביום שלאחר הניתוח, אם כי ייתכן טשטוש זמני במהלך הימים הראשונים. ההחלמה המלאה נמשכת בדרך כלל כ-2-3 שבועות. במהלך תקופה זו, חשוב להקפיד על הנחיות הרופא, כולל שימוש בטיפות עיניים והימנעות מפעילויות מסוימות.

בשבוע הראשון, ייתכנו תחושות של אי-נוחות קלה, גירוד או יובש בעין. אלו תופעות נורמליות שחולפות בדרך כלל תוך מספר ימים. במידה והמטופל חש חוסר נוחות ניתן להוסיף לטיפול טיפות סיכוך ללא חומר משמר (3-4 פעמים ביום). רוב המטופלים יכולים לחזור לפעילויות יומיומיות קלות תוך יום-יומיים, יחד עם זאת, יש להימנע ממאמץ פיזי משמעותי למשך בימים הראשונים.

רבים שואלים אותי לגבי חזרה לפעילות כמו יוגה או פילאטיס. ההמלצה היא לחכות שבוע-שבועיים מהניתוח. במידה והושתלה עדשה טורית יש להימנע מפעילות זו במשך כשבועיים לפחות.

ניתוח קטרקט בלייזר

מדובר בגרסה מתקדמת של הניתוח המסורתי, המשלבת טכנולוגיית לייזר פמטוסקנד מדויקת בחלק משלבי הניתוח. בשיטה זו, הלייזר מבצע חלק מהחתכים ומרכך את העדשה העכורה לפני הסרתה.

לשימוש בלייזר יש שלושה יתרונות בולטים: דיוק מוגבר ביצירת החתכים ופתיחת קפסולת העדשה; הפחתת אנרגיית האולטרה-סאונד הנדרשת לריסוק העדשה; פוטנציאל לשיפור בדיוק מיקום העדשה המושתלת.

הניתוח מתאים למרבית המטופלים, אך עלותו גבוהה יותר מהניתוח המסורתי. משך הניתוח וזמן ההחלמה דומים ברוב המקרים לניתוח הרגיל. למרות היתרונות הטכנולוגיים של ניתוח קטרקט בלייזר, מחקרים קליניים טרם הוכיחו עדיפות משמעותית על הניתוח המסורתי. אני תמיד מייעץ למטופלים בנוגע לשיטת הניתוח הטובה ביותר עבורם, תוך התחשבות בנתונים האישיים ובמצב העין הספציפי. יש אף מצבים בהם אני מייעץ לדחות את הניתוח או להימנע ממנו. לכל אדם יש צרכים רפואיים שונים ורופא עיניים מנוסה יידע להבחין ולתת את ההמלצה הרפואית המתאימה ביותר.

דוקטור ברקו מציג למטופל את תוצאות הבדיקה כדי לוודא התכנות לניתוח קטרקט

מה עדיף: ניתוח קטרקט בלייזר או רגיל?

ניתוח בלייזר מציע דיוק מוגבר בביצוע חתכים ופתיחת קפסולת העדשה, ומפחית את כמות האנרגיה הנדרשת לריסוק העדשה. יתרונות אלו עשויים לתרום להחלמה מהירה יותר ולתוצאות מדויקות יותר במקרים מסוימים.

מנגד, הניתוח הרגיל (פאקואמולסיפיקציה) הוא שיטה מוכחת עם שיעורי הצלחה גבוהים ועלות נמוכה יותר.
צברתי ניסיון רב ומוצלח בניתוחי קטרקט בלייזר ובניתוחים רגילים. הניסיון הקליני שלי וגם מחקרים עדכניים מראים שעבור רוב המטופלים, התוצאות של שתי השיטות דומות. ההבדלים המשמעותיים ביותר נצפים במקרים מורכבים או בעיניים עם אנטומיה מיוחדת. ואת אלו ניתן לאבחן לאחר בדיקה מקיפה של העין.

אז איך להחליט? מרבית המטופלים מקבלים החלטה על שיטת הניתוח לאחר התייעצות מקיפה עם הרופא המנתח, תוך התחשבות במצב העין הספציפי, ניסיון המנתח, עלויות, וההעדפות האישיות של המטופל.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

סוגי עדשות בניתוח קטרקט

זהו נושא חיוני ביותר עבור כל אדם השוקל לעבור ניתוח קטרקט. הנה פירוט נרחב על כל סוגי העדשות:

עדשות חד-מוקדיות (מונופוקאליות): כיום, עדשות אלו מושתלות ברוב בניתוחי הקטרקט בעולם, יותר ממולטיפוקל.

שיטת מונוויז'ן: בשיטה זו, מושתלת עדשה חד מוקדית בכל עין, אך עם מוקד שונה: עין אחת (בד"כ הראשונה) מותאמת לראייה למרחק, והשנייה לראייה לקרוב. המוח מתרגל לראייה זו יחסית מהר, מה שמאפשר טווח ראייה רחב יותר ללא משקפיים. עדשות חד מוקדיות מפחיתות את התלות במשקפיים אך לא את הצורך במשקפיים. כלומר, במקרה של קריאה ממושכת או עבודה ממושכת מול מחשב אז ייתכן שתידרשו למשקפיים כדי לאפשר ראייה דו עינית.

עדשות מולטיפוקליות: מאפשרות ראייה חדה במספר מרחקים. קרן האור שנכנסת לעין מחולקת במספר מוקדים ובכך מאפשרת ראייה בטווחים שונים. האור באופן גס מתחלק ל- 50% למרחק, 25% ראיית ביניים (מחשב) ו-25% לקרוב. חשוב לציין שעדשות אלו שונות מהעדשות המולטיפוקליות שאתם מכירים במשקפיים. עדשות אלו מפחיתות את התלות במשקפיים, אך עלולות לגרום להילות או סנוור בלילה והן לא מתאימות לכל המטופלים.

עדשות טוריות: מתקנות את הצילינדר (אסטיגמציה) בנוסף לקטרקט, מפחיתות את הצורך במשקפיים לראייה למרחק. חשוב לציין שאין קשר ישיר בין הצילינדר במשקפיים לצורך בעדשה טורית בניתוח. עדשה טורית מושתלת לפי נתונים אנטומיים של העין, ובמיוחד הקרנית. במידה ויש צורך בעדשה טורית, איכות הראיה לאחר הניתוח טובה יותר במידה והושתלה.

עדשות מתכווננות: מאפשרות שינוי מיקוד בדומה לעדשה טבעית. פחות נפוצות ולא זמינות בכל מקום. עדשות אלו לא זמינות בשימוש קליני, והטכנולוגיה הזו עדיין במחקר.

עדשות להארכת עומק המיקוד EDOF: מספקות טווח ראייה מורחב, בדומה לעדשות מולטיפוקליות. כלומר, מאפשרות ראיה לרחוק ולקרוב, אך בטכנולוגיה השונה מעדשות מולטיפוקליות. האור בעדשה זו 'נמרח' על פני ספקטרום הראיה ולא מחולק באופן חד כמו עדשות מולטיפוקליות. עדשות אלו חדשות יחסית בשוק.

קיימות גם עדשות היברידיות המשלבות תכונות של מספר סוגי עדשות. הבחירה תלויה בצרכי הראייה של המטופל, מצב העין, ושיקולים רפואיים. צברתי ניסיון רב בניתוחי קטרקט בכל סוגי העדשות, ויש חשיבות גדולה לשלב הייעוץ בטרם הניתוח, על מנת להתאים בצורה מדוייקת ואישית את העדשה המתאימה לכל מטופל.

עדשות פרימיום בניתוח קטרקט

עדשות פרימיום הן עדשות תוך־עיניות מתקדמות המציעות יתרונות נוספים מעבר לעדשות הסטנדרטיות בניתוח קטרקט. אלו הסוגים העיקריים של עדשות פרימיום:

עדשות מולטיפוקליות: מאפשרות ראייה חדה במרחקים שונים (כולל ראייה לקרוב), מפחיתות את התלות במשקפיים, אך עלולות לגרום להילות או קשיים בראיית לילה. עדשה זו לא מתאימה לכל המטופלים, ויש לעשות הערכה מדוקדקת לצורך החלטה אם עדשה זו מתאימה למטופל.

עדשות טוריות: מתקנות את הצילינדר הקרניתי (אסטיגמציה) בנוסף לקטרקט, ובכך משפרות את איכות הראיה לרחוק ולקרוב.

עדשות מתכווננות: עדשות יותר במחקר מאשר בפרקטיקה. הרעיון הוא לאפשר שינוי מיקוד של הראיה בדומה לעדשה הטבעית, מספקות טווח ראייה רחב.

עדשות להארכת עומק המיקוד EDOF: מרחיבות את טווח הראייה החדה, מספקות ראייה טובה למרחק ולטווח ביניים, עם שיפור מסוים בראיית קרוב. טכנולוגיה זו שונה מעדשות מולטיפוקליות, כיוון שהחלוקה של האור בעדשה זו היא בצורה של 'מריחה' של קרן האור, ובכך לאפשר טווח ראייה רחב יותר. במטופלים מסויימים ממליצים על עדשה זו במקום עדשה מולטיפוקלית. במיוחד במטופלים שעברו ניתוח להסרת משקפיים בעבר.

עדשה תוך עינית המושתלת בניתוח קטרקט - Intraocular lens - IOL

עדשה טורית בניתוח קטרקט

עדשה טורית היא סוג של עדשה תוך־עינית המיועדת לתיקון צילינדר קרניתי (אסטיגמציה). היא מתוכננת לתקן את עיוות הקרנית הגורם לאסטיגמציה, בנוסף להחלפת העדשה העכורה. עדשה זו מונחת בציר מסויים בעין (בשונה מעדשה רגילה) ולכן יש להימנע מנענוע מוגזם של הראש ביומיים הראשונים. לא כל המטופלים צריכים עדשה טורית ויש לבחון זאת טרם הניתוח, אך במידה ויש צילינדר קרניתי משמעותי וסדיר מומלץ להשתיל עדשה זו, והיא נחשבת כיום לסטנדרט בסיסי בניתוחי קטרקט. עדשה זו בד"כ לא נמצאת 'על המדף' בחדר הניתוח ויש להזמין אותה ספציפית לכל מטופל בהתאם לאנטומיה העינית שלו (שהתבררה בבדיקות ביומטריה טרם הניתוח).

היתרונות הבולטים של עדשה טורית הם:

  • תיקון הצילינדר בתוך העין עם עדשה טורית, הוא עדיף מאשר תיקון עם משקפיים. לכן שיפור הראייה ואיכות הראיה טובה יותר עם עדשות אלו.
  • הפחתת התלות במשקפיים לאחר הניתוח.
  • תיקון הצילינדר (האסטיגמציה) והקטרקט בניתוח אחד.

ניתוח קטרקט סיכונים

ניתוח קטרקט נחשב לאחד הניתוחים הבטוחים והמוצלחים ברפואה המודרנית. עם זאת, כמו בכל הליך כירורגי, קיימים סיכונים מסוימים:

  • זיהום: נדיר מאוד, עלול לגרום לאובדן ראייה אם לא מטופל מיד.
  • דימום תוך־עיני: בדרך כלל קל וחולף מעצמו.
  • היפרדות רשתית: סיכון נמוך, אך דורש טיפול מיידי.
  • בצקת בקרנית: ברוב המקרים חולף מעצמו, עשוי לגרום לטשטוש זמני בראייה.
  • עכירות של הקפסולה האחורית: מתפתחת לעיתים חודשים או אף שנים לאחר הניתוח, וניתנת לטיפול בקלות ע"י לייזר מסוג יאג.
  • לחץ תוך־עיני מוגבר: בדרך כלל זמני וניתן לטיפול בתרופות.
  • תזוזת העדשה המושתלת: נדיר, אך עלול לדרוש ניתוח נוסף.
  • ראייה כפולה או הילות: עשויים להופיע, במיוחד עם עדשות מתקדמות. רוב המטופלים חווים זאת בצורה קלה. וברוב המקרים תופעות אלו חולפות לאחר זמן מהניתוח.

חזרה לפעילות גופנית אחרי ניתוח קטרקט

זה נושא חשוב מאוד, ואסור להקל בו ראש. בשבוע הראשון, מומלץ להימנע ממאמץ פיזי משמעותי ומהרמת משאות כבדים, אך הליכה קלה מותרת ואף מומלצת כבר מהיום הראשון. לאחר כשבוע, ניתן בהדרגה לחזור לפעילות גופנית קלה עד בינונית. עם זאת, יש להימנע מפעילויות הכרוכות בזעזועים חזקים או סיכון לחבטות בעין למשך כחודש. 

שחייה ופעילויות מים אחרות יש לדחות לפחות לשבועיים. בדרך כלל, חזרה מלאה לכל הפעילויות הגופניות אפשרית תוך 4-6 שבועות מהניתוח. קצב ההחלמה משתנה בין אדם לאדם, ויש לפעול תמיד לפי הנחיות הרופא המטפל.

בנוגע ליוגה או פילאטיס. ההמלצה היא לחכות שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח. במקרה בו הושתלה עדשה טורית יש להימנע מפעילות זו במשך שבועיים לפחות.

ניתוח קטרקט בהרדמה מלאה

ניתוח קטרקט בהרדמה מלאה הוא נדיר יחסית, אך לעתים נדרש במקרי חרדה, קלסטרופוביה, למטופלים עם בעיות נפשיות או קוגניטיביות, לילדים, או במקרים של ניתוחים מורכבים במיוחד. הרדמה מלאה מגבירה מעט את הסיכונים ואת משך ההתאוששות. ההחלטה מתקבלת בשיתוף עם הרופא המנתח והמרדים, תוך שקלול היתרונות והסיכונים הספציפיים למטופל.

ניתוח קטרקט משני

קטרקט משני, או עכירות של הקפסולה האחורית, מתפתח לעיתים חודשים או שנים לאחר ניתוח קטרקט ראשוני. הטיפול המקובל הוא קפסולוטומיה אחורית בלייזר (YAG). ההליך מבוצע במרפאה, ללא חתכים, ללא כאב ונמשך דקות ספורות. הלייזר יוצר פתח קטן בקפסולה העכורה, משפר את הראייה בדרך כלל תוך שעות עד ימים. תופעות לוואי אפשריות כוללות רגישות זמנית לאור, רחפנים חדשים בראייה למשך מספר שבועות (בשל הקופסית שנוקתה) ועלייה זמנית בלחץ התוך-עיני.

שאלות נפוצות

האם צריך משקפיים אחרי ניתוח קטרקט?

לאחר ניתוח קטרקט, הצורך במשקפיים תלוי בסוג העדשה המושתלת ובתוצאות הניתוח. עם עדשות חד־מוקדיות (מונופוקאליות) סטנדרטיות, רוב המטופלים יזדקקו למשקפי קריאה, ולעיתים גם לראייה למרחק. עדשות מולטיפוקליות עשויות להפחית את התלות במשקפיים, אך לא תמיד מבטלות אותה לחלוטין. חשוב להמתין שבועיים או שלושה לאחר הניתוח לפני התאמת משקפיים חדשים, כדי לאפשר לעין להתייצב. בתקופת הביניים, ניתן להשתמש במשקפי קריאה זמניים מוכנים. ההחלטה הסופית לגבי הצורך במשקפיים תתקבל במעקב אצל רופא העיניים.

חשוב להימנע מפעולות העלולות לפגוע בהחלמת העין: אין לשפשף או ללחוץ על העין המנותחת. יש להימנע משחייה, ג'קוזי או סאונה למשך כשבועיים. אסור להרים משאות כבדים או לבצע פעילות גופנית מאומצת בשבוע הראשון. יש להימנע מחשיפה לאבק, עשן או מזהמים אחרים. אין להרכיב עדשות מגע עד לאישור הרופא. יש להימנע מנהיגה עד לקבלת אישור רפואי, בדרך כלל תוך יום-יומיים. חשוב להקפיד על שימוש בטיפות העיניים.

רוב המטופלים חווים שיפור משמעותי בראייה. הראייה תתבהר והצבעים יראו חדים יותר. בנוסף חדות הראיה תיהיה טובה יותר בד"כ ללא צורך במשקפיים (לרחוק). הראייה בשלב זה כבר יציבה יחסית, אם כי שיפורים קלים עדיין אפשריים. בשלב זה, ניתן בדרך כלל לחזור לכל הפעילויות הרגילות, כולל פעילות גופנית מלאה ונהיגה. על פי רוב, אני עורך בדיקת מעקב להערכת תוצאות הניתוח ולהתאמת משקפיים חדשים במידת הצורך. חשוב להמשיך להגן על העיניים מפני קרינת שמש חזקה ולדווח על כל תסמין חריג.

חשוב להימנע מנהיגה עד לקבלת אישור מפורש מהרופא המנתח. בדרך כלל, ניתן לחזור לנהיגה תוך יום עד יומיים לאחר הניתוח, בתנאי שהראייה מספיק חדה ויציבה. יש להיזהר מסנוור ולהשתמש במשקפי שמש בעת הצורך. חשוב לוודא שחדות הראייה עומדת בדרישות החוק לנהיגה לפני חזרה לכביש.

ברוב המקרים, אני מאשר למטופלים שלי לטוס מיד לאחר ניתוח קטרקט, אולם כל מקרה לגופו. חשוב להקפיד על שימוש בטיפות עיניים במהלך הטיסה למניעת יובש. מומלץ להשתמש במשקפי שמש להגנה מפני סנוור. יש להימנע מהרמת מזוודות כבדות. אם אתם מתכננים טיסה ארוכה - ספרו לי על כך, כדי שאוכל לסייע לכם להיערך.

בנושא זה קיבלתי לא מעט פניות, וחשוב להתייחס לכך: מומלץ להימנע מצביעת שיער במשך כ-14 יום לאחר ניתוח קטרקט. זאת כדי למנוע חדירת כימיקלים לעין המחלימה. לאחר תקופה זו, ניתן לצבוע שיער בזהירות, תוך הקפדה על הגנת העיניים מפני מגע עם חומרי הצביעה. מומלץ להיעזר במספרה מקצועית ולהודיע למעצב השיער על הניתוח שעברתם.

מומלץ להימנע מאיפור עיניים במשך כשבוע לאחר ניתוח קטרקט. לאחר מכן, ניתן לחזור בהדרגה לשימוש באיפור, תוך הקפדה על היגיינה: השתמשו במוצרים חדשים למניעת זיהומים, הימנעו מאיפור בקו הריסים, הסירו איפור בעדינות, בלי לשפשף ובחרו במוצרים היפואלרגניים.

למרות שניתוח קטרקט נחשב לבטוח ויעיל, ייתכנו מספר תופעות לוואי:

  • דמעת, עקצוצים ותחושת שריפה קלה – אופייני רק ב24 שעות הראשונות לאחר הניתוח. מוקל מאוד עם נטילה של משככי כאבים (כמו נורפן, אופטלגין ואו אקמול)
  • אי נוחות וגירוד קל בעין - בדרך כלל חולפים תוך ימים ספורים.
  • ראייה מטושטשת זמנית - משתפרת בהדרגה.
  • רגישות לאור - ניתנת להקלה באמצעות משקפי שמש.
  • "זבובונים" בשדה הראייה - לרוב זמניים.
  • עלייה זמנית בלחץ התוך-עיני - ניתנת לטיפול בתרופות.
  • בצקת בקרנית - עשויה לגרום לטשטוש זמני.
  • דלקת תוך-עינית - נדירה ודורשת טיפול מיידי.
  • היפרדות רשתית - סיבוך נדיר הדורש התערבות כירורגית.
  • עכירות של הקפסולה האחורית (קטרקט משני) – בד"כ חודשים או שנים לאחר הניתוח, ניתנת לטיפול בלייזר.
  • הילות או סנוור בלילה - בעיקר עם עדשות מולטיפוקליות. לרוב המוח מסתגל לכך תוך שבועות.

רוב התופעות זמניות וחולפות. יש לפנות לרופא במקרה של כאב חזק או ירידה פתאומית בראייה.

סינוור הוא תופעה שכיחה לאחר ניתוח קטרקט, הנובעת מהחלפת העדשה העכורה בשקופה, ולכן לאופטיקה החדשה שאליה חשופה העין שלכם. התופעה בדרך כלל זמנית ונמשכת מספר שבועות עד חודשים עד לאדפטציה (התרגלות) של המח לראייה החדשה. להקלה, מומלץ להרכיב משקפי שמש ולהשתמש בתאורה עקיפה התפרסמו לאחרונה מספר מחקרים המראים שיפור בסינוור ע"י טפטוף של טיפות טיפוליות לאחר הניתוח. לרוב אני ממליץ על טיפות אלו באופן רוטיני לפני כל ניתוח כדי להקל על תופעות אלו. במידה והסינוור מתמשך או מפריע מאוד, פנו אלי או לרופא המנתח בו תבחרו, לקבלת ייעוץ וטיפול.

אם הראייה שלכם אינה משתפרת כמצופה לאחר ניתוח קטרקט, ראשית, היאזרו בסבלנות: תהליך השיפור יכול להימשך מספר שבועות. הקפידו על טיפול בטיפות כפי שנרשם והגיעו לכל הביקורות המתוכננים. דווחו לרופא על כל שינוי או חשש. ייתכן צורך בהתאמת משקפיים או טיפול נוסף, ובמקרים נדירים מאוד, אף בניתוח חוזר. חשוב להיות סבלניים, אך יש לפנות לרופא המנתח מיד אם חלה הידרדרות פתאומית בראייה.

טשטוש ראייה זמני לאחר ניתוח קטרקט הוא תופעה שכיחה ובדרך כלל חולפת תוך ימים עד שבועות. הסיבות כוללות: בצקת זמנית בקרנית; הסתגלות המוח לראייה החדשה; שינויים בלחץ התוך-עיני. אם הטשטוש מתמשך או מחמיר, יש להתייעץ עם הרופא המנתח. הקפידו על שימוש בטיפות עיניים כפי שנרשם והגיעו לביקורות המעקב.

תופעת "מסך לבן" לאחר ניתוח קטרקט יכולה להיות מטרידה, אך לרוב זמנית. היא נגרמת בדרך כלל מבצקת חולפת בקרנית, הגורמת לטשטוש ראייה. תופעה זו בדרך כלל חולפת תוך ימים ספורים עד שבועות, עם שיפור הדרגתי. חשוב להקפיד על הטיפול בטיפות עיניים ולהגיע לביקורות המעקב. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, יש לפנות מיד לרופא המנתח לבדיקה והערכה נוספת.

ראייה כפולה לאחר ניתוח קטרקט היא תופעה אפשרית, בדרך כלל זמנית. היא יכולה לנבוע מהסתגלות המוח לעדשה החדשה או מבצקת קלה בקרנית. ברוב המקרים, התופעה חולפת תוך ימים עד שבועות. חשוב להקפיד על הטיפול בטיפות ולהגיע לביקורות המעקב. אם התופעה מתמשכת או מפריעה לתפקוד היומיומי, יש להתייעץ עם הרופא המנתח.

בצקת בעין, בעיקר בקרנית, היא תופעה אפשרית לאחר ניתוח קטרקט. היא יכולה לגרום לטשטוש ראייה זמני ולרוב חולפת תוך ימים עד שבועות. הטיפול כולל שימוש בטיפות עיניים כפי שנרשם, הימנעות משפשוף העין והגנה מפני אור חזק. אם הבצקת מתמשכת או מחמירה, יש לפנות לרופא המנתח.

עלייה זמנית בלחץ התוך-עיני היא תופעה אפשרית לאחר ניתוח קטרקט. סימנים כוללים תחושת לחץ, כאב קל או אי-נוחות בעין. לרוב, זו תופעה חולפת הניתנת לטיפול בטיפות עיניים. חשוב להקפיד על ביקורות מעקב ומדידות לחץ סדירות. אם מופיעים כאב חזק שלא מוקל עם משככי כאבים או מלווה בירידה בראייה, יש לפנות מיד לרופא. במקרים נדירים, ייתכן צורך בהתערבות נוספת.

סחרחורת קלה לאחר ניתוח קטרקט היא תופעה אפשרית ועל פי רוב, זמנית. היא יכולה לנבוע מהשינוי הפתאומי בראייה, מהשפעת ההרדמה, או מהסתגלות המוח לתמונה החדשה. ברוב המקרים, התחושה חולפת תוך ימים ספורים. מומלץ לנוח, להימנע מתנועות פתאומיות, ולהקפיד על שתיה. אם הסחרחורת מתמשכת, מחמירה, או מלווה בסימפטומים נוספים, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

למרות שניתוח קטרקט נחשב לבטוח, יתכנו סיבוכים נדירים:

  • זיהום תוך-עיני (אנדופתלמיטיס): נדיר מאוד אך מסוכן, דורש טיפול מיידי.
  • היפרדות רשתית: נדיר מאוד, סיכון מוגבר בעיקר אצל קצרי-רואי, דורש התערבות כירורגית.
  • בצקת מקולרית ציסטואידית: גורמת לטשטוש ראייה זמינה וחולפת עצמונית. לעיתים רחוקות מוסיפים טיפות מי מלח לייבוש הקרנית.
  • עכירות של הקפסולה האחורית: חודשים או שנים לאחר הניתוח. שכיחה יחסית, ניתנת לטיפול בלייזר פשוט.
  • תזוזת העדשה המושתלת: נדיר מאוד, עלול לדרוש ניתוח נוסף.
    דימום תוך-עיני: בדרך כלל קל וחולף מעצמו.
  • נזק לקרנית: נדיר מאוד, עלול לדרוש השתלת קרנית במקרים קיצוניים.

חשוב לזכור שרוב הסיבוכים ניתנים לטיפול אם מאובחנים מוקדם. מעקב רפואי קפדני חיוני.

במקרים נדירים של כישלון בניתוח קטרקט, חשוב לפעול מיד:

  • פנו לרופא המנתח לבדיקה מקיפה.
  • בררו את הסיבה לכישלון (זיהום, בעיות בעדשה המושתלת, סיבוכים אחרים).
  • דונו באפשרויות הטיפול, שעשויות לכלול טיפול תרופתי או ניתוח נוסף.
  • הקפידו על מעקב צמוד ועל ההנחיות הרפואיות.
  • שקלו חוות דעת נוספת במידת הצורך.

כיום, הסרת קטרקט ללא ניתוח אינה אפשרית. למרות מחקרים מתמשכים, אין טיפול תרופתי או לא-פולשני יעיל להסרת קטרקט. ניתוח נותר הפתרון היחיד המוכח. עם זאת, ישנן דרכים להאט את התפתחות הקטרקט:

להקפיד להגן על העור מפני קרינת UV; לדאוג לתזונה מאוזנת עשירה בנוגדי חמצון; להפסיק לעשן; לשלוט במחלות כרוניות כמו סוכרת, להימנע משימוש בסטרואידים בכל צורות המתן.

טיפות עיניים הן חיוניות להחלמה לאחר ניתוח קטרקט:

  • אנטיביוטיקה: למניעת זיהומים.
  • סטרואידים: להפחתת דלקת.
  • טיפות לחץ: במידת הצורך ולעיתים רחוקות, לשליטה בלחץ תוך-עיני.
  • באופן כללי מומלץ להוסיף לטיפול, טיפות לסיכוך העין (לובריקציה) על מנת לזרז את ההחלמה של המשטח החיצוני של העין.

הקפידו על שימוש לפי הוראות הרופא. שטפו ידיים לפני השימוש. אל תיגעו בקצה הבקבוקון בעין. המשיכו בטיפול עד לסיומו המלא, גם אם חל שיפור. התייעצו עם הרופא לגבי תופעות לוואי.

ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה קטרקט. מבצע ניתוחי קטרקט למבוטחי מכבי או באופן פרטי.

לחצו למידע נוסף אודות ד"ר אפרים ברקו.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

ד"ר אפרים ברקו, מומחה רשתית וקטרקט
ד"ר אפרים ברקו

רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט ורשתית

יכול לעניין אותך גם..
fav
דילוג לתוכן