רטינופתיה סוכרתית
ראשי / רטינופתיה סוכרתית
רטינופתיה סוכרתית היא מחלת עיניים המתפתחת כתוצאה ממחלת סוכרת לא מאוזנת. סוכרת גורמת לנזק בכלי הדם הזעירים המספקים דם לרשתית. כתוצאה מכך, כלי הדם עלולים להיחלש, לדלוף ולעיתים להיסתם. במקרים מתקדמים, העין יוצרת כלי דם חדשים ולא תקינים הנוטים לדמם. איזון הסוכרת, גילוי מוקדם וטיפול מתאים יכולים למנוע הרבה מהסיבוכים.
סיבות להתפתחות רטינופתיה סוכרתית
מחקרים רבים עולמיים הוכיחו שהגורם העיקרי להתפתחות רטינופתיה סוכרתית הוא חוסר איזון ממושך של רמות הסוכר בדם. כאשר רמות הסוכר גבוהות לאורך זמן, נגרם נזק הדרגתי לכלי הדם הזעירים ברשתית. בחלק מהאנשים נזק זה קורה בשלב קצר אחר התפתחות המחלה ובחלק רק לאחר שנים של מחלה לא מאוזנת. עד היום לא מבינים מה גורם להבדל זה בין האנשים.
על פי המחקרים העדכניים ביותר, הסיכון להתפתחות רטינופתיה סוכרתית עולה ככל שמשך הזמן עם סוכרת ארוך יותר. גורמי סיכון נוספים כוללים חוסר איזון ברמות הסוכר בדם, לחץ דם גבוה, רמות כולסטרול גבוהות והריון. במיוחד חשוב לציין שנשים בהריון הסובלות מסוכרת, בין אם סוכרת קיימת או סוכרת הריון, נמצאות בסיכון מוגבר לפתח את המחלה.
מניסיוני הקליני ומתוך המידע העדכני בספרות, שליטה טובה ברמות הסוכר והקפדה על מעקב רפואי סדיר הם המפתח למניעת התפתחות המחלה או האטת התקדמותה. חשוב להדגיש שהמחלה יכולה להתפתח הן אצל חולי סוכרת מסוג 1 והן מסוג 2 ולכן, המעקב חשוב לכל חולי הסוכרת ללא יוצא מן הכלל.
תסמינים של רטינופתיה סוכרתית
במהלך שנות עבודתי, למדתי שאחד האתגרים המשמעותיים ברטינופתיה סוכרתית הוא שבשלביה המוקדמים לרוב אין תסמינים מורגשים. רבים ממטופליי הגיעו לבדיקה רק כאשר הבחינו בשינויים בראייה, שלעתים כבר העידו על מצב מתקדם. לכן, חשוב ביותר לבצע מעקבים שנתיים לכל חולי הסוכרת גם אם היא מאוזנת ובמיוחד אם היא אינה מאוזנת.
על פי המכון הלאומי האמריקאי לעיניים (NEI), התסמינים הראשונים כוללים ראייה מטושטשת שיכולה להשתנות מיום ליום, והופעת "זבובונים" או נקודות שחורות מרחפות בשדה הראייה. בשלבים מתקדמים יותר, המטופלים עלולים לחוות הבזקי אור (פלאשים), כתמים כהים או אזורים ריקים בשדה הראייה וקושי בראיית לילה.
בקליניקה שלי, אני מקפיד להדגיש בפני המטופלים שעליהם לפנות מיד לבדיקה במקרה של הופעה פתאומית של "זבובונים" רבים בשדה הראייה, במיוחד אם הם מלווים בהבזקי אור. תופעה זו עלולה להעיד על דימום בזגוגית העין ומחייבת בדיקה רפואית דחופה.
מתי יש לגשת לרופא
אני ממליץ לכל חולה סוכרת לעבור בדיקת עיניים מקיפה לפחות פעם בשנה, גם אם הראייה נראית תקינה לחלוטין. זאת מכיוון שהנזק לכלי הדם ברשתית יכול להתפתח גם ללא תסמינים מורגשים.
אולם, ישנם מצבים המחייבים פנייה דחופה לבדיקת עיניים, ללא קשר למועד הבדיקה השנתית המתוכננת. על פי הנחיות המכון הלאומי האמריקאי לעיניים (NEI), יש לפנות מיד לרופא עיניים במקרים הבאים: כאשר מופיעה עלייה פתאומית במספר ה"זבובונים" בשדה הראייה, במיוחד אם הם מלווים בהבזקי אור, כאשר מופיע טשטוש פתאומי בראייה, או כאשר מופיע "וילון" או צל כהה בשדה הראייה.
חשוב במיוחד להדגיש שאם את בהריון וחולת סוכרת, או אם התפתחה אצלך סוכרת הריון, עלייך לעבור בדיקת עיניים מקיפה כבר בתחילת ההריון ולהמשיך במעקב צמוד לאורך כל ההריון.
אבחון רטינופתיה סוכרתית
תהליך האבחון של רטינופתיה סוכרתית מתחיל בבדיקת עיניים מקיפה הכוללת הרחבת אישונים. הרחבת האישונים מאפשרת לי לראות בבירור את הרשתית ואת כלי הדם הקטנים שבה. במהלך הבדיקה אני משתמש במכשיר מיוחד המכונה מנורת סדק ובמגוון עדשות, המספקות לי תמונה מוגדלת ומפורטת של כלל מבני העין.
במקרים מסוימים, כאשר יש צורך בתמונה מפורטת יותר, אני מבצע צילום מיוחד הנקרא פלואורסצאין אנגיוגרפיה. בבדיקה זו מוזרק חומר ניגוד לוריד, המאפשר לראות בבירור את מצב כלי הדם ברשתית ולזהות דליפות או חסימות. לעיתים קרובות אני משלב בבדיקה במרפאה סריקת OCT - טכנולוגיה מתקדמת המספקת תמונה תלת-ממדית של כל שכבות הרשתית. בדיקות אלו מאפשרות לי גילוי מוקדם ומדויק של מצב הרשתית ומנחות איתי כיצד לטפל בצורה המיטבית במטופל הספציפי.
חשוב לציין שהבדיקה אינה כואבת, אם כי ייתכן טשטוש זמני בראייה למשך מספר שעות בעקבות הרחבת האישונים. לכן, אני ממליץ תמיד להגיע לבדיקה עם מלווה, שכן לא מומלץ לנהוג מיד לאחריה.
טיפול ברטינופתיה סוכרתית
הטיפול ברטינופתיה סוכרתית תלוי בשלב המחלה ובחומרתה. במהלך שנות עבודתי כמנתח עיניים, למדתי שהמפתח להצלחת הטיפול הוא שילוב של איזון הסוכרת והתערבות רפואית מתאימה בזמן.
בשלבים המוקדמים של המחלה, האסטרטגיה העיקרית היא מניעת התקדמות באמצעות איזון קפדני של רמות הסוכר בדם, לחץ הדם והכולסטרול. במקרים בהם מתפתחת נפיחות במרכז הראייה או צמיחה של כלי דם חדשים, אנו מציעים מספר אפשרויות טיפול: הזרקות של תרופות מיוחדות לעין המעכבות את התפתחות כלי הדם החדשים, טיפול בלייזר לאיטום כלי דם דולפים או למניעה של יצירת כלי דם לא תקינים חדשים, או במקרים מתקדמים – אני מבצע ניתוח להסרת הזגוגית העכורה (ויטרקטומיה).
על פי נתוני המכון הלאומי האמריקאי לעיניים (NEI), כ-90% מהמקרים של אובדן ראייה ניתנים למניעה באמצעות אבחון מוקדם וטיפול מתאים. הצלחת הטיפול תלויה במידה רבה בשיתוף הפעולה של המטופל ובהקפדה על המעקב הרפואי.
שאלות נפוצות בנושא רטינופתיה סוכרתית
האם רטינופתיה סוכרתית היא מצב הפיך?
תלוי ברמת הנזק וחומרתו. המחקרים העולמיים לימדו אותנו שבמשלבים התחלתיים-בינוניים ניתן לגרום לרגרסיה ולחזרה של הרשתית למצבה הראשוני ע"י איזון מיטבי של הסוכרת וגורמי הסיכום. במידה והנזק שכבר בכלי הדם גדול לא תמיד ניתן להחזיר את המצב לקדמותו. עם זאת, בשלבים אלו ניתן לעצור או להאט משמעותית את התקדמות המחלה באמצעות איזון רמות הסוכר וטיפול רפואי מתאים. לכן חשוב כל כך לאתר את המחלה בשלביה המוקדמים.
כמה זמן לוקח לפתח רטינופתיה סוכרתית?
הסיכון לפתח רטינופתיה סוכרתית עולה עם משך הזמן שאדם חי עם סוכרת. עם זאת, חשוב לזכור שכל אדם שונה, וישנם מטופלים המפתחים את המחלה מוקדם יותר ואחרים מאוחר יותר. הגורם המשמעותי ביותר הניתן לשליטה הוא מידת האיזון של רמות הסוכר בדם וגורמי הסיכון העיקריים (יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה).
האם ניתן למנוע רטינופתיה סוכרתית?
בהחלט כן! למדנו מתוך מחקרים עולמיים על סוכרת שבמידה והסוכרת מאוזנת המטופלים לא מפתחים את הנזקים האופייניים ושומרים על ראיה טובה כל חייהם. עוד למדנו שבסוכרת קלה עד בינונית ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולהביא את המצב של הרשתית למצב בריא כמו טרום הסוכרת. אני ממליץ לכל מטופלי הסוכרת לשמור על רמות סוכר מאוזנות, בדיקות עיניים סדירות, איזון לחץ דם וכולסטרול, ואורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית והימנעות מעישון.
במידה והתפתחו נזקים משמעותיים בכלי הדם ברשתית לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו אך טיפולים מתקדמים כמו הזרקות תוך עיניות, טיפולי לייזר ואו ניתוחים יכולים לשקם את הראיה ולמנוע הידרדרות נוספת.
ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה רשתית. מטפל ברטינופתיה סוכרתית, במבוטחי מכבי או באופן פרטי.
מה אסור לעשות אחרי ניתוח קטרקט
מדי שנה מבוצעים בישראל מעל 50,000 ניתוחי קטרקט ומדובר בהליך
נקודות שחורות בראייה
מהן נקודות שחורות בראייה? נקודות שחורות בעיניים, המכונות "זבובונים", "קורי