הזרקות תוך עיניות: מתי הן נדרשות ומה התהליך?

אנשים רבים חשים קושי עם המחשבה של הזרקת תרופה לתוך העין, אבל האמת היא שהזרקות תוך עיניות הן טיפול יעיל ומדויק, אשר מצליח להוביל לשיפור משמעותי במחלות עיניים שונות. ההזרקות מאפשרות החדרת תרופות ישירות לזגוגית העין, תוך מיקוד מקסימלי ושיפור תוצאות הטיפול.

הזרקות לעין: טיפות קטנות של תקווה

הזרקות תוך עיניות נדרשות בעיקר לטיפול במחלות עיניים הקשורות לרשתית, כמו:

  • ניוון מקולרי רטוב של הגיל (AMD) - מחלה הפוגעת במרכז הראייה ויכולה לגרום לעיוורון אם אינה מטופלת. במקרה זה התרופות המוזרקות לעין הן מעכבי VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor Inhibitors)  שמטרתן להפחית צמיחת כלי דם לא תקינים ולמנוע דליפות נוזלים ברשתית.
  • רטינופתיה סוכרתית  – סיבוך של סוכרת אשר גורם להיחלשות כלי הדם בעין וכתוצאה מכך להיווצרות נזילות ונפיחות. גם במחלה זו ניתן להזריק לעין מעכבי VEGF ואם התרופה אינה מספקת, ניתן להשתמש בהזרקות סטרואידים, בעיקר במקרה שבו ישנה בצקת מקולרית.
  • פקקת וריד הרשתית – חסימות בכלי דם של הרשתית, אשר גורמות להפרעות בזרימת הדם ולפגיעה חמורה בראייה. במקרה זה התרופות המוזרקות לעין הן מעכבי VEGF אשר מעכבים צמיחה מוגברת של כלי הדם. גם כאן ניתן להשתמש בהזרקת סטרואידים לתוך העין.
  • דלקות תוך עיניות - מחלות זיהומיות או דלקתיות במצב מתקדם שאינן חולפות בטיפול שגרתי, מחייבות לעתים הזרקה תוך עינית. במקרה של דלקת לא זיהומית ניתן להזריק סטרואידים או נוגדי וירוסים ובמקרה של דלקת זיהומית יינתן טיפול אנטיביוטי ישיר לעין.

איך מתכוננים לטיפול הזרקת תוך עינית?

ביום הטיפול יש להימנע מאיפור עיניים ולא לשים עדשות מגע. אם המטופל נוטה לפתח חרדה מטיפולים רפואיים, ניתן להתייעץ עם הרופא לגבי שימוש בטכניקות הרפיה או נטילת תרופה מרגיעה.

כיצד מתבצע ההליך?

הזרקה תוך עינית היא פרוצדורה קצרה ומדויקת אשר נעשית במרפאת הרופא, תחת תנאים סטריליים. בשלב הראשון מוחדרות לעין טיפות מאלחשות, על מנת למנוע תחושת כאב ולהפחית אי נוחות. הרופא מחטא את העין להפחתת סיכון לזיהום ובעדינות רבה מזריק את התרופה ישירות לאזור זגוגית העין. לאחר ההזרקה, המטופל מקבל הנחיות למניעת סיבוכים ולהתאוששות מהירה.

כמו בכל פרוצדורה רפואית, ייתכנו תופעות לוואי קלות כגון תחושת אי-נוחות קלה או גירוי בעין, אודם מקומי וחוסר חדות זמני בראייה. סיבוכים נדירים יותר כוללים זיהום תוך עיני או עלייה בלחץ התוך-עיני אבל בידיו של רופא עיניים מיומן מדובר בסיכון נדיר ביותר.

מה מרגישים לאחר הזרקה תוך עינית?

מטופלים רבים חוששים מהליך ההזרקה, אך למעשה מדובר בפרוצדורה מהירה עם אי נוחות מינימלית. בזמן ההזרקה תיתכן תחושת לחץ קלה בתוך העין ולאחר הטיפול חלק מהמטופלים מדווחים על ראייה מעט מטושטשת או על הופעת "כתם שחור" זמני, אשר לרוב מתפוגג תוך שעות ספורות. ביום ההזרקה מומלץ להימנע ממאמץ ולא לשפשף את העין או להיכנס למים.

מהי תדירות הטיפול?

תדירות ההזרקות התוך עיניות תלויה במחלה ובסוג התרופה המוזרקת. בדרך כלל מתחילים בסדרה של הזרקת חודשית ובהמשך התדירות נקבעת לפי התגובה לטיפול.

הזרקות תוך עיניות – מהם היתרונות?

  • דיוק מרבי –  התרופה מוזרקת ישירות לאזור הפגוע בעין, ללא פיזור מיותר בגוף.
  • השפעה מהירה –  בשל הדיוק והריכוז הגבוה, השפעת הטיפול ניכרת תוך ימים עד שבועות.
  • חזרה מהירה לשגרה – המטופל יכול לחזור לשגרת יומו, תוך הקפדה על הנחיות הרופא.

הזרקות תוך עיניות – מה צופן העתיד?

עם התקדמות הרפואה, מתפתחים טיפולים חדשניים שמטרתם להפחית את תדירות ההזרקות ולהקל על המטופלים. בין היתר נמצאות בפיתוח תרופות המאפשרות טווחי הזרקה ארוכים יותר וטכנולוגיות שיאפשרו שתלים תוך עיניים אשר ישחררו תרופה באספקה רציפה לאורך מספר חודשים.

לסיכום – הזרקות תוך עיניות, למרות שנשמעות אולי "מבהילות", הן טיפול מתקדם ובטוח אשר מאפשר לשפר משמעותית את הראיה במצבים שונים וחוסך טיפול מערכתי ותופעות לוואי. כאשר הטיפול מבוצע בעדינות, בתנאים סטריליים ובידי רופא עיניים מומלץ, מדובר בפתרון יעיל ביותר לבעיות ראייה, בזמן קצר יחסית.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

הזרקות תוך עיניות
תוכן עניינים

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ?

נשמח לתת לכם מענה מקצועי,
חייגו עכשיו:

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..
דילוג לתוכן