ניתוח קטרקט בלייזר
ראשי / ניתוח קטרקט בלייזר
קטרקט (ירוד) הוא מצב רפואי בו עדשת העין, אשר באופן טבעי היא שקופה, הופכת לעכורה ומונעת מעבר תקין של האור לרשתית. כתוצאה מכך ישנה ירידה הדרגתית באיכות הראייה הכוללת פגיעה בחדות הראייה, ראייה מטושטשת, סנוור מוגבר, ראייה כפולה וירידה ביכולת להבחין בצבעים.
הקטרקט הוא אחת מבעיות העיניים הנפוצות ביותר בעולם ושכיחות המחלה עולה משמעותית עם הגיל. למעשה, מעל גיל 60 כ-50% מהאוכלוסייה מפתחת קטרקט במידה כלשהי ומעל גיל 80 השכיחות עולה לכ-70%. עם זאת, קטרקט יכול להופיע גם בגילאים צעירים יותר עקב גורמים כמו חבלה, מחלות מסוימות, שימוש ממושך בסטרואידים, או כתוצאה מגורמים תורשתיים. גורמי סיכון להתפתחות קטרקט הם חשיפה מוגברת לקרינת UV, עישון, סוכרת והשמנת יתר.
חשוב לדעת כי ללא טיפול הקטרקט עלול להחמיר ולהתדרדר, אבל ניתן לטפל בו ביעילות באמצעות ניתוח להחלפת העדשה העכורה בעין בעדשה מלאכותית שקופה.
מהו ניתוח קטרקט בלייזר?
ניתוח קטרקט בלייזר הוא הליך כירורגי מתקדם להחלפת עדשת העין העכורה בעדשה מלאכותית שקופה. הניתוח מבוצע באמצעות שימוש בטכנולוגיית לייזר פמטוסקנד, המאפשרת חיתוך מדויק ומבוקר של הקרנית והעדשה בעזרת קרן לייזר ולאחר מכן פירוק עדין של העדשה העכורה והשתלת עדשה חדשה בדיוק רב.
יתרונות הניתוח
ניתוח קטרקט בלייזר נחשב לשיטה מתקדמת ומדויקת יותר בהשוואה לניתוח קטרקט מסורתי בזכות מספר יתרונות משמעותיים:
דיוק גבוה יותר :
- בניגוד לניתוח קטרקט מסורתי, בו החיתוכים מבוצעים ידנית, טכנולוגיית הלייזר מאפשרת ביצוע חתכים מדויקים ביותר בקרנית, פתיחה מדויקת של הקופסית שמחזיקה את העדשה ולבסוף פירוק העדשה העכורה והוצאתה בצורה אחידה. הדיוק הגבוה משפר את תוצאות הראייה ומקטין את הצורך בתיקונים עתידיים.
הפחתת הטראומה לעין :
- הודות לקרן הלייזר אשר מבצעת את החיתוכים ופירוק העדשה תוך הפעלת כוח מינימלי על העין, ישנה הפחתה במידת הלחץ שיש להפעיל על הרקמות הרכות בעין. כתוצאה מכך יורד הסיכון לקרעים בקופסית העדשה ולנזק לקרנית ותהליך ההחלמה פשוט יותר. כמו כן, הלייזר מאפשר שימוש באנרגיה מופחתת ומקטין את הסיכון לנזק לתאי האנדותל של הקרנית.
נוחות למטופלים :
- מאחר שניתוח קטרקט בלייזר דורש מינימום מגע ידני ופחות לחץ מכני על העין, המטופלים חווים אי-נוחות מופחתת במהלך ההליך ואחריו.
התאמה אישית :
- ניתוח קטרקט בלייזר כולל מיפוי תלת-ממדי של העין, אשר מאפשר התאמה מדויקת של מיקום החתכים והעדשה המלאכותית למבנה הייחודי של כל מטופל. דיוק זה מסייע לשיפור איכות הראייה לאחר הניתוח, בעיקר עבור מטופלים עם אסטיגמציה (צילינדר) או מבנה עין ייחודי.
שיפור הדיוק האופטי :
- במסגרת ניתוח קטרקט בלייזר ניתן להתאים במידה אופטימלית את העדשה התוך עינית החדשה ולהוביל לשיפור בחדות הראיה. עבור מטופלים רבים מדובר באפשרות להפחית או אפילו להיפטר לחלוטין מהצורך במשקפיים לאחר הניתוח.
החלמה מהירה יותר :
- ניתוח קטרקט בלייזר נחשב הליך מתקדם יותר ופולשני פחות בהשוואה לניתוח קטרקט המבוצע בגישה מסורתית. כתוצאה מכך המטופלים חווים החלמה מהירה יותר ותופעות לוואי מופחתות לאחר הניתוח.
למי מומלץ ניתוח קטרקט בלייזר?
הניתוח מומלץ למטופלים אשר מעוניינים בגישה מתקדמת המאפשרת דיוק רב יותר, בעיקר מי שסובל מאסטיגמציה או שיש לו מבנה עין ייחודי. עבורם, התכנון המתקדם של הניתוח מציע התאמה אישית ושיפור התוצאות לאחר הניתוח.
למי הניתוח יכול להתאים?
ניתוח קטרקט בלייזר מתאים לרוב המטופלים המאובחנים עם קטרקט, אשר פוגע באיכות הראייה שלהם ומשפיע על חיי היומיום. עם זאת, ישנם מצבים רפואיים כמו מחלות רשתית מתקדמות, גלאוקומה חמורה או קרנית דקה במיוחד, אשר עשויים להשפיע על ההתאמה לניתוח בלייזר. לכן, ההחלטה על ביצוע הניתוח בלייזר מתקבלת רק לאחר בדיקות מקיפות והמלצת רופא עיניים מומחה קטרקט.
בדיקות מקדימות לפני ניתוח קטרקט בלייזר
לפני ניתוח קטרקט בלייזר, יש לבצע סדרה של בדיקות עיניים מקיפות אשר מאפשרות להעריך את מצב העין, לקבוע את חומרת הקטרקט ולתכנן את ההליך באופן המיטבי לכל מטופל. במסגרת הבדיקות המקדימות ניתן לזהות בעיות נוספות שעשויות להשפיע על הצלחת הניתוח ולהתאים את סוג העדשה התוך-עינית אשר תושתל בניתוח.
בפגישת הייעוץ לפני הניתוח, יסקור הרופא את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדגש על מחלות כרוניות (כגון סוכרת, יתר לחץ דם או מחלות לב) ותרופות שהוא נוטל. ישנם מצבים רפואיים מסוימים שעשויים להשפיע על התאמת המטופל לניתוח או לדרוש התאמות מיוחדות במהלך ההליך. בנוסף נדרשות הבדיקות הבאות:
- בדיקת חדות הראייה - בדיקה זו נועדה לבחון עד כמה הקטרקט משפיע על תפקוד הראייה היומיומי ובאיזה אופן. מצב של קטרקט יכול לטשטש את הראייה מרחוק, לגרום לסנוור או להשפיע על יכולת זיהוי צבעים.
- מיפוי קרנית – בדיקה ממוחשבת מתקדמת המספקת מידע מפורט על צורת, הקרנית והמבנה התלת-ממדי שלה. הבדיקה מבוצעת באמצעות טכנולוגית הדמיה ובאמצעותה ניתן להעריך את עובי הקרנית, העקמומיות והטופוגרפיה המדויקת שלה. מדובר בבדיקה שאינה פולשנית, אינה כואבת ואורכת מספר דקות בלבד.
- מדידת אורך גלגל העין - בדיקה המבוצעת באמצעות מכשור אולטרסאונד או לייזר מתקדם, אשר מאפשרת למדוד את אורך גלגל העין ולחשב באופן מדויק את עוצמת העדשה התוך-עינית שתושתל במקום העדשה העכורה. דיוק במדידה זו חיוני לקבלת ראייה חדה לאחר הניתוח ולצמצום הצורך במשקפיים.
- בדיקת לחץ תוך עיני - בדיקה זו מתבצעת כדי לזהות סימנים ללחץ תוך-עיני גבוה, אשר עלול להצביע על מחלות כמו גלאוקומה. אם הלחץ הנמדד הינו גבוה מהנורמה, ייתכן שיהיה צורך בטיפול מקדים או התאמות מיוחדות במהלך הניתוח.
- בדיקת רשתית ועצב הראייה – לאחר הרחבת אישונים, רופא העיניים בודק את מצב הרשתית ועצב הראייה, כדי לוודא שאין בעיות נוספות כמו ניוון מקולרי, מחלות רשתית סוכרתיות או פגמים בעצב הראייה, אשר עלולים להשפיע על התוצאות לאחר הניתוח.
- בדיקת יובש בעיניים – מצב של עין יבשה יכול לגרום לאי נוחות מוגברת לאחר הניתוח, לכן הבדיקה מסייעת להעריך את מצב הדמעות ולהמליץ על טיפולים מתאימים לשיפור הלחות בעין לפני ההליך ואחריו.
הכנה לניתוח קטרקט בלייזר
בשבועות שלפני הניתוח, יתבקש המטופל לעבור את בדיקות העיניים לעיל, על מנת להעריך את מצב הראיה ולהתאים את העדשה המלאכותית שתושתל בניתוח.
ביום שלפני הניתוח יש להימנע משימוש באיפור באזור העיניים ולהקפיד על ניקיון יסודי של העפעפיים למניעת זיהומים. ביום הניתוח עצמו יש להגיע עם מלווה, מאחר שלאחר ההליך הראייה עלולה להיות מטושטשת זמנית.
תהליך הניתוח עצמו
ניתוח קטרקט בלייזר אורך כ-30 דקות ע"פ השלבים הבאים:
הרדמה מקומית - המטופל מקבל טיפות מאלחשות להרדמת העין ולמניעת כאב במהלך ההליך. מטופלים אשר חווים חרדה יכולים לקבל חומר הרגעה קל, על מנת לספק להם תחושה נינוחה יותר. הרופא מניח על העין המנותחת מפסק עפעפיים, כדי להחזיקה פותחה ולמנוע מצמוץ במהלך הפרוצדורה.
חיתוך הקרנית – באמצעות לייזר מתקדם פמטוסקנד, יוצר הרופא המנתח פתח זעיר ומדויק בקרנית, בדרך כלל בקוטר של 2-3 מ"מ. לאחר מכן הוא חותך בעדינות את העדשה העכורה, על מנת לאפשר פירוק מבוקר שלה. בשלבים האלו מהווה טכנולוגיית הלייזר יתרון משמעותי בהשוואה לניתוח הכולל חיתוכים ידניים ומידת הדיוק בניתוח הלייזר גבוהה יותר.
הסרת העדשה העכורה – לאחר פירוק העדשה, ניתן להוציאה באופן עדין וללא שימוש רב באנרגיית אולטרסאונד גבוהה (כפי שנעשה בניתוח הקטרקט המסורתי). גישה זו מפחיתה את הטראומה הנגרמת לרקמות העין ולקרנית, מפחיתה סיכון ומקלה על ההחלמה. שאיבת חלקיקי העדשה מהעין מבוצעת בעדינות, תוך שמירה על שלמות רקמות העין.
השתלת העדשה המלאכותית – לאחר הוצאת העדשה העכורה, משתיל הרופא דרך הפתח בקרנית את העדשה התוך עינית המלאכותית שהותאמה למטופל. בנוסף לעדשות מונופוקאל חד מוקדיות, ניתן להשתיל כיום עדשות מולטיפוקאל רב מוקדיות, המאפשרות ראייה טובה למספר מרחקים ומצמצמות משמעותית את התלות במשקפיים, או עדשות טוריות המיועדות למטופלים עם אסטיגמציה (צילינדר), אשר מתקנות את עיוות הראייה.
סגירת החתכים – במרבית המקרים החתכים בניתוח קטרקט בלייזר כה זעירים עד שהם נסגרים מעצמם ואינם מחייבים תפרים. לאחר הניתוח מטפטף הרופא טיפות אנטיביוטיות ומכסה את העין במגן פלסטיק שקוף למשך מספר שעות, על מנת להגן עליה מפני חבלות וזיהומים.
שחרור הביתה - לאחר הניתוח מועבר המטופל מועבר להתאוששות קצרה ונשלח לביתו עם המלווה שאיתו הגיע. הרופא ייתן הנחיות להמשך הטיפול, הכוללות שימוש בטיפות עיניים והימנעות ממאמץ.
החלמה מניתוח קטרקט בלייזר
אחד היתרונות המשמעותיים בניתוח קטרקט בלייזר הוא ההחלמה המהירה יותר. מיד לאחר הניתוח המטופל עשוי לחוות טשטוש ראייה זמני, רגישות לאור ותחושת אי נוחות קלה בעין.
לאחר הניתוח יש לעקוב אחר הנחיות הרופא ולהקפיד על שימוש בטיפות עיניים אנטיביוטיות ונוגדות דלקת.
במהלך השבוע הראשון לאחר הניתוח, צפויה ראייה מטושטשת מעט אשר תשתפר בהדרגה. בשבועיים הראשונים יש להימנע מנהיגה, פעילות גופנית מאומצת, שחייה והרמת משאות כבדים. מומלץ להשתמש במגן עין בזמן השינה כדי למנוע חבלות בלתי רצויות.
כחודש לאחר הניתוח, רוב המטופלים חווים שיפור משמעותי בראייה ויכולים לחזור לרוב הפעילויות השגרתיות שלהם, בכפוף לאישור הרופא. חשוב להקפיד על ביקורות מעקב סדירות אצל רופא העיניים, כאשר ההחלמה המלאה והתייצבות הראייה מתרחשות בדרך כלל תוך שלושה חודשים.
מה לצפות לאחר הניתוח?
- בשעות הראשונות לאחר ניתוח קטרקט בלייזר, תיתכן תחושת צריבה קלה בעין, דמעת מוגברת ורגישות לאור. אלה תופעות טבעיות לחלוטין שצפויות לחלוף בתוך מספר שעות.
- בימים הראשונים הראייה עשויה להיות מטושטשת ולא יציבה ומטופלים רבים מדווחים על תחושת גוף זר בעין או תחושת שריטה קלה, אשר חולפת בהדרגה. יתכן גם סנוור מוגבר או הילות סביב אורות, בעיקר בלילה, אך התופעה משתפרת עם הזמן.
- בשבועות לאחר הניתוח העין עלולה להיות אדמומית במקצת ורגישה למגע. במהלך תקופה זו, חשוב להקפיד על שימוש בטיפות העיניים בהתאם להוראות הרופא ולהגיע לכל ביקורות המעקב שנקבעו. זאת על מנת להבטיח החלמה מיטבית ולזהות סיבוכים אפשריים בשלב מוקדם.
- כשלושה חודשים לאחר הניתוח הראייה אמורה להתייצב ולהשתפר משמעותית.
המלצות למטופלים לאחר ניתוח קטרקט בלייזר
טיפול תרופתי ומעקב – יש להקפיד על שימוש בטיפות העיניים בדיוק לפי הוראות הרופא, להגיע לביקורות שנקבעו ולדווח מיידית לרופא על כאב חריג או ירידה פתאומית בראייה.
הגנה על העין – מומלץ להשתמש במגן עין בזמן השינה למשך מספר לילות, להקפיד על הרכבת משקפי שמש בחוץ להגנה מקרינת UV, לשמור על היגיינת ידיים ולהימנע משפשוף או לחץ על העין.
הגבלה בפעילות – יש להימנע או להפחית עישון עד כמה שניתן ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת, הרמת משאות כבדים ואיפור העין במשך שבועיים לאחר הניתוח. במהלך שבועיים אלו אין לשחות ויש להימנע מכיפוף הראש למטה לזמן ממושך. ניתן לצפות בטלוויזיה ולהשתמש במחשב.
טיפוח ואיפור – יש להימנע מאיפור העין בשבוע הראשון ולא לצבוע את השיער לפחות שבועיים לאחר הניתוח, בשל גזים הנפלטים מחומר הצביעה.
השפעת הניתוח על איכות החיים
ניתוח קטרקט בלייזר מביא לשיפור משמעותי באיכות החיים של המטופלים. רבים מהם מוצאים את עצמם מחדשים פעילויות שהפסיקו בשל הראייה הירודה כמו קריאה, צפייה בטלוויזיה, שימוש במחשב ואף יציאה מן הבית. בגיל המבוגר הראייה המטושטשת מגבילה את האנשים עד כדי הסתגרות ונטייה לדיכאון והניתוח מאפשר להם לשוב לשגרה. מטופלים רבים מדווחים על שיפור ביכולת לזהות פנים ולהבחין בפרטים קטנים והם חשים ביטחון לחדש אינטראקציות חברתיות. בנוסף השיפור בראייה מגביר את הביטחון העצמי בנהיגה, במיוחד בשעות החשכה, ומאפשר ניידות עצמאית בטוחה יותר.
פעילויות שהופסקו לחלוטין כמו תפירה או עבודות יד עדינות, יכולות להתחדש והשיפור בתפיסת הצבעים מאפשר הנאה מוגברת מאומנות, טבע ופעילויות תרבות. עבור רבים, הפחתת התלות במשקפיים (במיוחד עם עדשות מולטיפוקליות) מביאה לתחושת חופש ונוחות מוגברת. ללא ספק ניתוח קטרקט הוא מקפצה לשיפור איכות החיים ומעלה משמעותית את תחושת הביטחון, העצמאות והשמחה.
שאלות נפוצות
האם צריך משקפיים אחרי ניתוח קטרקט?
במסגרת ניתוח קטרקט ניתן להשתיל עדשות שיפחיתו את הצורך במשקפיים לאחר הניתוח. כאשר בניתוח הקטרקט מושתלת עדשה מונופוקלית סטנדרטית, בדרך כלל יהיה צורך במשקפיים לקריאה. עם עדשות מולטיפוקליות, ניתן להפחית משמעותית את התלות במשקפיים, אבל ייתכן שיהיה צורך במשקפיים לפעילויות מסוימות.
מהם הסיכונים והסיבוכים האפשריים?
ניתוח קטרקט בלייזר נחשב הליך בטוח מאד בעל שיעורי הצלחה גבוהים, אבל כמו כל פרוצדורה רפואית הוא טומן בחובו סיכונים. לאחר הניתוח ייתכנו בצקת בקרנית, עכירות זמנית בעין, עלייה בלחץ התוך עיני, טשטוש זמני וסנוור מוגבר. סיבוכים נדירים הם זיהום מקומי או היפרדות רשתית. ככלל, ניתוח קטרקט בלייזר נחשב בעל פוטנציאל סיבוכים נמוך יותר מאשר ניתוח בגישה המסורתית.
מה אסור לעשות לאחר ניתוח קטרקט?
בשבועיים שלאחר ניתוח קטרקט אין לשפשף את העין, להתאפר, לצבוע שיער, להרים משאות כבדים או להתכופף לזמן ממושך עם הראש למטה. אסור להיכנס למקווה מים (ים או בריכה) ומומלץ להפחית חשיפה לזיהום אוויר ועשן סיגריות. יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת.
מה ההבדל בין ניתוח קטרקט בלייזר לניתוח קטרקט רגיל?
ניתוח קטרקט רגיל מתבצע בשיטה מסורתית שבה המנתח עושה חתך קטן בקרנית באמצעות להב זעיר, מפרק את העדשה העכורה בעזרת גלי אולטרסאונד ושואב אותה החוצה. לאחר מכן, מושתלת עדשה מלאכותית חדשה.
לעומת זאת, ניתוח קטרקט בלייזר מבוצע באמצעות לייזר אשר משמש לביצוע החתכים בקרנית וריכוך העדשה לפני הפירוק והשאיבה. ככלל, ניתוח בלייזר מציע תכנון מדויק באמצעות מיפוי ממוחשב של העין, דיוק רב יותר בביצוע החתכים, שימוש מופחת באנרגיית אולטרסאונד ובלחץ מכני וכתוצאה מכך טראומה קטנה יותר לעין ואפשרות לתיקון אסטיגמציה במהלך הניתוח.
האם ניתוח קטרקט בלייזר כואב?
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ואינו כואב. ניתן להוסיף תרופות לטשטוש להפחתת אי נוחות או חרדה.
כמה זמן נמשך ניתוח קטרקט בלייזר?
הניתוח נמשך כ-20-30 דקות בסך הכל.
תופעות לוואי אפשריות בניתוח קטרקט
לאחר הניתוח ייתכנו טשטוש זמני, רגישות לאור, תחושת גוף זר בעין, דמעת וסנוור זמני מאורות בלילה, כל התופעות הללו פוחתות עם הזמן עד שחולפות.
מגבלות בפעילות לאחר הניתוח
לאחר ניתוח קטרקט יש להימנע מפעילות מאומצת או שחייה למשך חודש, אין להרים משאות כבדים ולא להתכופף לזמן ממושך עם הראש כלפי מטה. חזרה לנהיגה מותרת לאחר אישור רופא.
מתי ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית?
כשבוע לאחר ניתוח קטרקט ניתן לחזור לפעילות מתונה, אבל יש להמתין חודש לפני חזרה לפעילות מאומצת ושחייה.
האם יש צורך בביקורת רפואית?
ביקורת ראשונה תתקיים בשבוע הראשון לאחר הניתוח. ביקורת שניה כחודש לאחר מכן. מטופלים עם מחלות רקע כגון סוכרת צריכים להישאר במעקב סדיר.
אחוז ההצלחה של ניתוח קטרקט בלייזר
אחוזי ההצלחה של ניתוח קטרקט בלייזר גבוהים מאוד, מעל 98% מהניתוחים מביאים לשיפור משמעותי בראייה.
מתי אפשר לטוס לאחר ניתוח קטרקט?
אין מניעה מטיסה לאחר ניתוח קטרקט
צביעת שיער לאחר ניתוח קטרקט
יש להימנע מצביעת שיער בשבועיים שלאחר ניתוח קטרקט כדי להימנע ממגע העין עם חומרים כימיים.
ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה קטרקט. מבצע ניתוחי קטרקט למבוטחי מכבי או באופן פרטי.
מה אסור לעשות אחרי ניתוח קטרקט
מדי שנה מבוצעים בישראל מעל 50,000 ניתוחי קטרקט ומדובר בהליך
נקודות שחורות בראייה
מהן נקודות שחורות בראייה? נקודות שחורות בעיניים, המכונות "זבובונים", "קורי