חור מקולרי

חור מקולרי הוא מצב רפואי בו נוצר חור במרכז הראיה, הנקרא מקולה. המקולה היא החלק האחראי על הראייה המרכזית המדויקת, קריאה וראיית צבעים. כאשר נוצר חור במקולה, נפגעת היכולת לראות בבירור במרכז שדה הראייה. מצב זה פוגע משמעותית בפעולות יומיומיות כמו קריאה, נהיגה וזיהוי פנים. הטיפול בחור מקולרי הוא כירורגי בניתוח הנקרא ויטרקטומיה.

חור מקולרי בעין
תוכן עניינים
נגן וידאו אודות ד"ר אפרים ברקו מסביר על חור מקולרי

גורמים להיווצרות חור מקולרי

הגורם העיקרי להתפתחות חור מקולרי קשור בתהליך טבעי של הזדקנות העין. עם הגיל, הג'ל הזגוגיתי (Vitreous) הממלא את חלל העין מתכווץ ומתנתק מהרשתית. לעיתים ההתנתקות אינה חלקה והג'ל נשאר מחובר למקולה, דבר היוצר משיכה שעלולה לגרום להיווצרות החור.

ישנם גורמי סיכון נוספים שעלולים להוביל להתפתחות המצב, ביניהם: פציעה או חבלה בעין, קוצר ראייה משמעותי, דלקת תוך-עינית (אובאיטיס) וניתוחי עיניים קודמים. במקרים רבים, החור המקולרי מתפתח ללא סיבה ברורה.

תהליך התנתקות הזגוגית מהרשתית מתרחש באופן טבעי כחלק מתהליך ההזדקנות. ברוב המקרים התהליך מתרחש ללא סיבוכים, אך כאשר הזגוגית נשארת דבוקה למקולה, המשיכה שנוצרת עלולה לגרום להיווצרות החור. חשוב לציין שברוב המקרים החור המקולרי מתפתח ספונטנית, ללא סיבה ברורה שניתן לזהות.

מי סובל מחור מקולרי?

חור מקולרי שכיח יותר בקרב נשים ומופיע בעיקר בגילאי 60-80. על פי המכון הלאומי האמריקאי לעיניים (National Eye Institute), מדי שנה מאובחנים כ-7.8 מקרים חדשים לכל 100,000 איש באוכלוסייה.

מחקרים של האגודה האמריקאית למומחי רשתית (ASRS) מראים שמטופלים שפיתחו חור מקולרי בעין אחת נמצאים בסיכון של 5-20% לפתח את המצב גם בעין השנייה. סיכון מוגבר קיים גם אצל אנשים הסובלים מקוצר ראייה משמעותי, חולי סוכרת, מטופלים שעברו ניתוחי עיניים בעבר, או כאלה שסבלו מדלקות תוך-עיניות.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

תסמינים של חור מקולרי

בשלביו הראשונים של חור מקולרי, השינויים בראייה עדינים ומתפתחים באיטיות. המטופל עשוי להבחין שמשהו "לא בסדר" בראייה המרכזית - הטקסט פחות חד, התמונה מעט מטושטשת. התופעה הבולטת היא עיוות בצורות: דלת מרובעת עלולה להיראות עקומה ושורות טקסט ישרות מופיעות כגליות.

ככל שהחור מתרחב, מופיע סימן אופייני - נקודה חשוכה במרכז שדה הראייה. זה יכול לבוא לידי ביטוי בקריאה, כשחלק מהמילה פשוט "נעלם", או בהתבוננות בפנים של אדם, כשחלק מהפנים נראה מטושטש או חסר.

הייחודיות של חור מקולרי היא שהוא פוגע רק במרכז הראייה. הראייה ההיקפית - היכולת לראות מהצדדים - נשארת שלמה. לרוב התופעה מתחילה בעין אחת, מה שעלול להקשות על זיהוי מוקדם כשהעין השנייה מתפקדת היטב.

מתי יש לגשת לרופא?

שינויים בראייה הם תמרור אזהרה שאסור להתעלם ממנו. במקרה של חור מקולרי, הזמן הוא גורם קריטי - ככל שמטפלים מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים למנוע נזק קבוע לראייה.

אלו סימני האזהרה המחייבים פנייה דחופה לרופא עיניים: כשמתבוננים במשקוף של דלת והוא נראה עקום, כשמסתכלים על פני אדם וחלק מהפנים מטושטש, או כשבזמן קריאה נדמה שחלק מהמילים פשוט נמחקו. כל שינוי פתאומי בראייה המרכזית מחייב בירור מיידי. אני ממליץ לכל מטופלים לעצום כל פעם עין אחת ולבחון את הראיה בכל עין ובכך לזהות באופן מדוייק איפה ומהי ההפרעה.

זהירות יתרה נדרשת ממי שכבר אובחן עם חור מקולרי בעין אחת. במצב כזה, כל שינוי קל בראייה בעין השנייה דורש בדיקה דחופה. גם מי שסובל מקוצר ראייה משמעותי או מסוכרת צריך להיות ערני במיוחד - עדיף תמיד לבדוק ולהירגע, מאשר להמתין ולהצטער.

סוגי חור מקולרי

ברפואת העיניים המודרנית מבחינים בין שתי הופעות קליניות של חור מקולרי. הצורה השכיחה יותר מוגדרת כ"חור מקולרי ראשוני" - מצב המתפתח ספונטנית, בעיקר בגיל המבוגר, כתוצאה מהתנתקות טבעית של הזגוגית והיווצרות משיכה על פני שטח המקולה.

הצורה השנייה היא "חור מקולרי משני", המופיע כתוצאה מגורם רפואי מזוהה. מצב זה עלול להתפתח בעקבות טראומה, דלקת תוך-עינית (אובאיטיס), או כסיבוך של רטינופתיה סוכרתית. במקרים אלה, הטיפול מחייב התייחסות הן לגורם המקורי והן לחור המקולרי עצמו.

חשוב לציין כי חור מקולרי הינו אבחנה נפרדת ושונה מניוון מקולרי גילי. למרות שהפתולוגיות הללו מערבות את אותו אזור אנטומי, מדובר במחלות נבדלות הדורשות גישה טיפולית שונה.

שלבים בהתפתחות חור מקולרי

התפתחות חור מקולרי היא תהליך מתקדם המתרחש בארבעה שלבים מובחנים. בשלב הראשון, המכונה "שלב טרום-חורי", מתפתחת הפרעה בעובי המקולה עקב המשיכה של הזגוגית. בשלב זה המטופל עשוי לחוות טשטוש קל בראייה המרכזית.

השלב השני מתאפיין בהיווצרות פתח זעיר במקולה. בנקודה זו הראייה המרכזית נפגעת באופן משמעותי יותר וקווים ישרים מתחילים להיראות מעוותים. בשלב השלישי, החור מתרחב והמטופל מבחין בכתם משמעותי שחור במרכז שדה הראייה.

השלב הרביעי והאחרון מאופיין בחור מקולרי מלא, כאשר הזגוגית האחורית כבר נפרדה לחלוטין מהרשתית. בשלב זה החור מגיע בד"כ לקוטרו המקסימלי והפגיעה בראייה המרכזית היא משמעותית. ככל שמאבחנים את החור בשלב מוקדם יותר, כך גדלים סיכויי ההצלחה של הטיפול.

אבחון חור מקולרי

אבחון מדויק של חור מקולרי מתבצע באמצעות בדיקה מקיפה במרפאת עיניים. תחילה, רופא העיניים מרחיב את אישון העין באמצעות טיפות, המאפשרות בחינה מעמיקה של המקולה באמצעות מנורת סדק.

הכלי המתקדם והחשוב ביותר לאבחון הוא בדיקת OCT (Optical Coherence Tomography) - טכנולוגיה המספקת הדמיה תלת-ממדית של הרשתית ברזולוציה גבוהה במיוחד. בדיקה זו, המתבצעת ללא מגע וללא כאב, מאפשרת למומחה לראות את שכבות הרשתית בחתך רוחב ולהעריך במדויק את גודל החור, עומקו ומאפייניו. שילוב הבדיקות מאפשר לרופא לקבוע את שלב המחלה ולהתאים את הטיפול המיטבי. כל הבדיקות הללו מבוצעות במרפאה שלי במקום, ללא צורך בטרטור של המטופל למרכזי הדמיה נוספים.

טיפול בחור מקולרי

הגישה הטיפולית בחור מקולרי נקבעת בהתאם לשלב המחלה, גודל החור ומאפייניו הקליניים. במקרים של חורים זעירים בשלבים ראשוניים, ייתכן שהרופא ימליץ על מעקב צמוד בלבד, שכן בחלק קטן מהמקרים החור עשוי להיסגר מעצמו.

אולם, ברוב המקרים הטיפול המומלץ הוא ניתוחי. הניתוח המקובל נקרא ויטרקטומיה (Vitrectomy) - הליך מיקרו-כירורגי מתקדם שבו מוסרת הזגוגית מחלל העין. במהלך הניתוח, המנתח מסיר בעדינות את הממברנות הדקות המושכות את שולי החור ומחליף את נוזל העין בבועת גז מיוחדת, שתפקידה לתמוך בסגירת החור.

שיעורי ההצלחה של הניתוח גבוהים במיוחד כאשר מבוצע בשלבים מוקדמים של המחלה - מעל 90% במקרים רבים. עם זאת, חשוב להדגיש כי תוצאות הניתוח תלויות במספר גורמים ובהם גודל החור, משך קיומו וההקפדה על ההנחיות בתקופת ההחלמה.

ניתוח לתיקון חור מקולרי

ניתוח ויטרקטומיה לתיקון חור מקולרי הוא הליך מיקרו-כירורגי מתקדם המתבצע בחדר ניתוח תחת הרדמה מקומית או כללית. במהלך הניתוח מבצע המנתח שלושה חתכים זעירים בדופן העין, דרכם מוחדרים מכשירים כירורגיים בעובי של פחות ממילימטר.

בשלב הראשון מוסרת הזגוגית מחלל העין באמצעות מכשור מתוחכם. לאחר מכן, המנתח מקלף בעדינות רבה שכבה דקיקה מעל פני הרשתית (ממברנת ה-ILM), פעולה המפחיתה את המתח סביב החור ומאפשרת את סגירתו. בסיום הניתוח מוזרק לחלל העין גז מיוחד היוצר בועה שתומכת בשולי החור ומסייעת בהצמדתם.

הצלחת הניתוח תלויה במידה רבה בהקפדה על תנוחת ראש מסוימת בימים שלאחריו, כדי שבועת הגז תלחץ על האזור הנכון. משך הניתוח כשעה והמטופל משתחרר לביתו באותו יום או למחרת, בהתאם להחלטת המנתח.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

החלמה לאחר ניתוח חור מקולרי

תקופת ההחלמה לאחר ניתוח החור המקולרי מחייבת הקפדה על כללים מוגדרים. בימים הראשונים לעיתים נדרש המטופל לשמור על תנוחת ראש ייעודית – בדרך כלל כלפי מטה – למשך שעות אחדות ביום. שמירה על תנוחה זו חשובה להצלחת הניתוח, שכן היא מאפשרת לבועת הגז להפעיל לחץ מבוקר על אזור החור ולתמוך בתהליך סגירתו.

הראייה בעין המנותחת תהיה מטושטשת כל עוד בועת הגז נמצאת בעין, תהליך שנמשך בין שלושה לשמונה שבועות. בתקופה זו חל איסור מוחלט על טיסות או שהייה בגבהים, שכן שינויי הלחץ עלולים לגרום להתפשטות הגז ולנזק חמור לעין. יש להימנע גם מפעילות גופנית מאומצת ומהרמת משאות כבדים.

שיפור הראייה מתרחש בהדרגה במהלך החודשים שלאחר הניתוח, כאשר התוצאה הסופית מתקבלת בדרך כלל כעבור 3-6 חודשים. המעקב הרפואי בתקופה זו כולל מספר ביקורות לבדיקת תהליך ההחלמה והתאמת הטיפול התרופתי.

סיבוכים אפשריים

על אף שיעורי ההצלחה הגבוהים של ניתוח החור המקולרי, קיימים סיכונים אפשריים, כמו בכל הליך כירורגי, שחשוב להכירם. הסיבוך השכיח ביותר הוא התפתחות ירוד (קטרקט) בשנה עד שנתיים לאחר הניתוח. מכיוון שניתן לצפות סיבוך זה מראש, אני מרבה לבצע ניתוח משולב לתיקון החור המקולרי והסרת הירוד.

סיבוך נדיר אך משמעותי הוא היפרדות רשתית, מצב המחייב התערבות ניתוחית דחופה. תיתכן גם עלייה זמנית בלחץ התוך-עיני בשל בועת הגז, מצב הניתן בדרך כלל לאיזון באמצעות טיפות עיניים. במקרים נדירים ביותר עלולים להתפתח זיהום תוך-עיני או דימום.

באחוז קטן מהמקרים (פחות מ-10%) החור עלול שלא להיסגר לאחר הניתוח הראשון, ויידרש ניתוח נוסף. חשוב לציין כי רוב הסיבוכים ניתנים לטיפול אם מאובחנים בזמן, ולכן המעקב הרפואי הצמוד בתקופת ההחלמה הוא קריטי.

חידושים בטיפול בחור מקולרי

התקדמות הטכנולוגיה הרפואית מביאה עמה חידושים משמעותיים בתחום האבחון והטיפול בחור מקולרי. מכשירי ה-OCT החדישים מאפשרים כיום הדמיה ברזולוציה גבוהה במיוחד, המספקת תמונה מפורטת של מבנה הרשתית עד לרמת המיקרון. יכולת זו משפרת את הדיוק באבחון ומאפשרת תכנון מדויק יותר של הניתוח. בדיקה זו אני מבצע במרפאתי בשלב הפגישה הראשונית.

בתחום הכירורגי, פותחו מכשירים מיקרו-כירורגיים חדשים המאפשרים ביצוע חתכים זעירים אף יותר, המובילים להחלמה מהירה יותר ולהפחתת הסיכון לזיהומים. במקרים מסוימים, כאשר החור המקולרי קטן, נבחנת האפשרות לטיפול בהזרקה של תרופה מיוחדת (Ocriplasmin) לחלל העין, העשויה לסייע בסגירת החור ללא צורך בניתוח. יש לציין שתרופה זו לא זמינה לטיפול בישראל.

מחקרים עדכניים בוחנים את היעילות של שימוש בתאי גזע ובפקטורי גדילה לשיפור תהליך הריפוי, אם כי טיפולים אלה עדיין בשלבי מחקר. בנוסף, מתפתחות שיטות חדשות למעקב אחר החולים באמצעות רפואה מרחוק, המאפשרות ניטור צמוד יותר של תהליך ההחלמה.

שאלות נפוצות בנושא חור מקולרי

האם חור מקולרי הוא מצב מסוכן המחייב טיפול מיידי?

חור מקולרי אינו מצב מסכן חיים או מסכן עין, אך טיפול מוקדם חיוני למניעת אובדן ראייה קבוע. ככל שהטיפול מתבצע מוקדם יותר, כך גדלים סיכויי ההצלחה בשיקום הראייה.

כן. על פי הנתונים הקליניים, קיים סיכון של 5-20% להתפתחות חור מקולרי בעין השנייה. לכן חשוב לבצע מעקב קבוע גם בעין הבריאה.

תהליך ההחלמה המלא נמשך מספר שבועות. בועת הגז נספגת תוך 2-8 שבועות בהתאם לסוג הגז שהוזרק, והשיפור בראייה מתרחש בהדרגה. התוצאה הסופית מתקבלת בדרך כלל לאחר כ-3 חודשים לאחר הניתוח.

לא ניתן למנוע את התפתחות המחלה, שכן היא קשורה בעיקר לתהליכי הזדקנות טבעיים. עם זאת, אבחון מוקדם באמצעות בדיקות עיניים תקופתיות מאפשר טיפול מהיר ושיפור הפרוגנוזה (צפי ההחלמה).

ברוב המקרים הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית בלבד, כאשר המטופל ער אך אינו חש כאב. במקרים מיוחדים תישקל הרדמה כללית.

ללא טיפול, החור עלול להתרחב ולגרום לאובדן משמעותי של הראייה המרכזית. הראייה ההיקפית נשמרת, אך היכולת לבצע פעולות הדורשות ראייה מדויקת, כמו קריאה או נהיגה, עלולה להיפגע באופן קבוע.

ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה רשתית. מטפל בחור מקולרי, למבוטחי מכבי או באופן פרטי.

לחצו למידע נוסף אודות ד"ר אפרים ברקו.

לקביעת פגישה, חייגו: 054-990-0037
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

ד"ר אפרים ברקו, מומחה רשתית וקטרקט
ד"ר אפרים ברקו

רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט ורשתית

יכול לעניין אותך גם..
fav
דילוג לתוכן