מדי שנה מבוצעים בישראל מעל 50,000 ניתוחי קטרקט ומדובר בהליך נפוץ ובטוח, בעל אחוזי הצלחה גבוהים, אשר תורם משמעותית לשיפור איכות החיים. עם זאת, על מנת להבטיח החלמה מיטבית ולמנוע סיבוכים, חשוב להקפיד על הנחיות רופא מומחה קטרקט ולהימנע מפעולות מסוימות.
בשעות הראשונות לאחר ניתוח קטרקט, מונח על העין המנותחת מגן שקוף על מנת להגן עליה ולמנוע מגע או שפשוף בלתי רצוי. מומלץ לישון עם המגן במהלך הלילה הראשון לאחר הניתוח ובימים שלאחר מכן יש להימנע ממגע או שפשוף העין, אשר עלולים לגרום לזיהום או לפגיעה בחתך הניתוחי. אם יש תחושת אי נוחות או גירוי, מומלץ להשתמש בטיפות עיניים בהתאם להנחיות הרופא.
יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת
בשבועיים לאחר ניתוח קטרקט יש להימנע פעילויות מאומצות כמו הרמת משקלים כבדים, פעילות אירובית אינטנסיבית, ספורט בעצימות גבוהה או כל תנועה המגבירה לחץ תוך-עיני. פעילויות אלה עלולות לפגוע בעין ולסכן את תהליך ההחלמה.
יש להימנע מכיפוף מוגזם
לאחר ניתוח קטרקט, הרופא ינחה להימנע מתנועות כיפוף חדות או מוגזות ולנסות לשמור על תנוחה יציבה ככל הניתן, עם הראש כלפי מעלה. כאשר הראש מוטה מטה, עלולה להיגרם עליה בלחץ התוך עיני אשר יכולה לפגוע בריפוי העין ולגרום לאי נוחות או לסיבוכים. על הנחיה זו חשוב לשמור במשך כשבועיים.
הימנעות ממגע ישיר עם מים בעיניים
כדי למנוע זיהום או גירוי בעין, יש להימנע מהרטבת העין במים לא סטריליים, כמו מי ים או מים בבריכה. יש להימנע גם מסאונות, ג'קוזי או אמבטיות חמות מאד, שעלולות לגרום לגירוי או להגביר את הסיכון לזיהום. כאשר שוטפים את הפנים מומלץ לנקות בזהירות מסביב לעין במטלית לחה ולא להתיז מים באופן ישיר. שחייה בים או בבריכה מותרת רק לאחר אישור רופא, לרוב כשבועיים לפחות לאחר הניתוח.
אין להתאפר בעיניים
בשבועיים לאחר ניתוח קטרקט מומלץ לא להשתמש באיפור עיניים, כולל מסקרה, צלליות ועפרונות איפור, אשר עלולים להכיל חיידקים ולגרום לזיהום או לגרות את העין.
הימנעות מנהיגה
לאחר ניתוח קטרקט, הראייה עלולה להיות מטושטשת מעט או לא יציבה, לכן חשוב להגיע לניתוח עם מלווה ואסור לנהוג עד לקבלת אישור מהרופא. לרוב ניתן יהיה לחזור ולנהוג מספר ימים לאחר הניתוח, בהנחה שהראייה בעין השנייה טובה.
הימנעות מחשיפה ישירה לשמש
בעת שהייה מחוץ לבית, מומלץ להקפיד על הרכבת משקפי שמש כדי שלא להעיק על העין הרגישה לאחר הניתוח. באופן כללי הרכבת משקפי שמש מחוץ לבית מגנה על העיניים מפני קרינת UV המזיקה להן ונחשבת גורם סיכון להיווצרות קטרקט.
הימנעות משהייה בסביבה מאובקת או מזוהמת
אבק, עשן, רוח חזקה או סביבות מזוהמות עלולים לגרום לגירוי בעין ולהעלות את הסיכון לזיהום. לכן מומלץ להימנע משהייה במקומות עם חשיפה מוגברת לגורמים אלו. מומלץ לנסות להימנע או להפחית עישון ככל הניתן לאחר הניתוח ולהתרחק מסביבה של עישון פסיבי.
אין להזניח את הטיפול בטיפות עיניים
לאחר ניתוח קטרקט מתבקשים המטופלים להקפיד על שימוש בטיפות עיניים, על מנת למנוע זיהום ולאפשר תהליך החלמה תקין. חשוב להקפיד על נטילת התרופות ולהימנע מהפסקה מוקדמת, גם אם מרגישים טוב.
מתי יש לפנות רופא לאחר ניתוח קטרקט?
רופא העיניים יבקש לעקוב אחר העין המנותחת ביום שלאחר הניתוח וכשבוע לאחר מכן. במצבים מסוימים ייתכנו ביקורות נוספות, כתלות בניתוח שבוצע, העדשה שהושתלה במסגרת הניתוח וכמובן מחלות הרקע של המטופלים. חשוב להקפיד על שגרת ביקורות אלה על מנת לאתר בזמן האם התפתחה בעיה כלשהי. בנוסף, יש לפנות לרופא עם הופעת הסימנים הבאים:
- כאב חזק בעין
- ירידה פתאומית בראייה
- אודם מוגבר
- הפרשה מהעין
- רגישות מוגברת לאור
- הבזקי אור או נקודות שחורות בשדה הראייה
כאמור, ניתוח קטרקט נחשב הליך כירורגי בטוח ומוצלח וכאשר מבוצע בידיים מיומנות, יש לו אחוזי הצלחה גבוהים ביותר. עם זאת, כמו בכל פרוצדורה כירורגית עלולים להיות סיכונים או סיבוכים, אבל הקפדה על מנוחה, היגיינה, שימוש בטיפות, ביקורות אצל הרופא ודיווח על כל תופעה חריגה, מעלים את הסיכוי להחלמה מוצלחת וחזרה מהירה לשגרה, עם ראיה משופרת.
ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה קטרקט. מבצע ניתוחי קטרקט למבטוחי מכבי או באופן פרטי.
לחצו למידע נוסף אודות ד"ר אפרים ברקו.